Na vijf wedstrijden op Speedway Blauwhuis en een ronde op de heilige klei van Hallum, keert de Friese Autocross Club zondag terug op het vertrouwde Blauwhuis waar de finales rond het clubkampioenschap plaatsvinden. Dat is echter niet het enige, ook de Ronald Morien Automaterialen F2 Stockcar Supercup vindt dan plaats.

Deze wedstrijd is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grote wedstrijden voor de F2-coureurs op het vaste land. De wedstrijd kent vaak een spannend verloop en over het algemeen een verdiende winnaar. Op de erelijst staan namen als Barry Bauer (2x) en Toon Schut (3x). Komende zondag wordt deze wedstrijd opnieuw afgewerkt in Blauwhuis nadat de finale een seizoen geleden in Emmen plaatsvond.

Geen van de genoemde namen mag starten in de voorhoede deze keer. De kwalificaties werden gedomineerd door Michael Schutter, hij verzamelde genoeg punten om vanaf pole-position te mogen starten. Naast hem neemt oud-wereldkampioen Willie Peeters plaats. Daarachter start World of Shale-winnaar Patrick Tersteeg en de huidige wereldkampioen Wim Peeters.

Ook verder op de grid staan een aantal namen die voor de titel kunnen gaan. Richard Falkena is de revelatie van dit seizoen na zijn opstap uit de juniorklasse, hij start op de vierde rij met Fransie Burhenne die eveneens zijn goede vorm heeft laten zien.

Daarachter start voormalig F1-coureur Daniel van Spijker met naast zich Guus Hermkens. Verder naar achteren staan onder andere Rick de Graaff en Toon Schut. Zij zullen een aantal neutralisaties nodig hebben om aan te sluiten bij de kop van het veld.

Nederlanders hebben in de afgelopen jaren de boventoon gevoerd in de F2-klasse, zoals te zien is aan bovenstaande titels die de verschillende coureurs binnensleepten. Toch komen de Engelse deelnemers nu ook naar Nederland om een gooi te doen naar de titels. Dave Polley (38) is er een van. Hij wist een aantal weken geleden nog een ‘nationals championship’ te winnen op het Schotse asfalt van Cowdenbeath en kwalificeerde zich even daarvoor nog in de voorhoede voor de wereldfinale. Polley zal in Blauwhuis een gooi doen naar de titel.

Ook aan de start staan gravelspecialisten Josh Coleman en Liam Bentham. Coleman kwalificeerde zich via de halve finale voor het WK, Bentham zal dat nog moeten doen via de laatste kans tijdens de avond van de wereldfinale. Ook Chris Sutton is van de partij. Via de Stockcar 1300 en de Stockrods maakte hij de opstap naar de F2-klasse en hij maakt zijn debuut op de Nederlandse klei. Paul Webb is de andere coureur die zijn geluk gaat beproeven in Blauwhuis. Hij rijdt sinds een aantal jaren in de Stockcar F2.

Niet alleen in de Stockcar F2-klasse staat in de belangstelling, ook in de kampioenschappen vallen zondag de beslissingen. In drie kampioenschappen ligt de wedstrijd nog volledig open.

In de FAC 1600 lijkt het een formaliteit voor Jaap van der Velde om het kampioenschap op zijn naam te schrijven. Hij heeft een voorsprong van 41 punten op Arjen Visser. In de rodeoklasse zijn de verschillen een stuk kleiner. Daar kunnen nog een heel aantal coureurs kampioen worden, al heeft Jitse Terpstra de beste papieren. Hij pakte in Hallum de leiding in de tussenstand en heeft negen punten voorsprong op Kevin Tamis. Rene Wagenaar en Sybe van der Wal staan daarachter op respectievelijk 22 en 26 punten.

Bij de F2 Junioren lijkt de strijd te gaan tussen Tsjalle Greidanus en Wiebe Feenstra. Daarachter zijn de gaten een beetje groter en moeten de coureurs van goeden huize komen om daar nog verandering in te brengen. Greidanus heeft een voorsprong van 23 punten op Feenstra.

Bij de F1 Stockcar wordt de beslissing van het clubkampioenschap ongekend spannend. Bert de Vries nam in Hallum de leiding over van de afwezige Danny van Wamelen die zakte naar de vierde plaats. Gosse Hoekstra staat op zijn beurt op drie punten van De Vries. Ook Gert Baard maakt in theorie nog aanspraak op de titel. Bij de F2’s valt eveneens de beslissing in het clubkampioenschap al heeft Patrick Tersteeg daar het voordeel ten opzichte van Michael Schutter en Guus Hermkens.