De Hallumer Autocross Club organiseerde zaterdag 26 augustus voor de 54e keer de dorpscross. Een evenement dat diep in de Hallumer cultuur geworteld is, en zoals altijd kwamen er weer enkele duizenden bezoekers op het evenement af.

Voor het eerst sinds de verwoestende brand bij Stockcarteam Buitenpost stond het team met coureur Edwin Ploeg weer aan de start. Het team reed in de #61 wagen van Koen Maris die voor de gelegenheid door het team beschikbaar gesteld werd.

De regioklasse in Hallum zorgde zoals gewoonlijk voor een mooi spektakel. De overwinning ging aan het eind van de dag naar de ervaren Marco Kramer die eigenlijk geen moment in gevaar kwam. Met #1 in beeld Harmen Andringa voor #79 Arjen Santhuizen. Zijn verrichtingen werden nauwgezet gevolgd door zijn team langs de zijlijn.

Hallum is een autocrossdorp bij uitstek. Zo stond Yne Wiebe Terpstra opnieuw aan de start in de vrije standaardklasse. Terpstra kon tot teleurstelling van het publiek de overwinning niet op zijn naam schrijven. Hij werd in de finale zesde.

Ook aanwezig in Hallum was Jacob de Vries. De Stockcar F1-coureur werd twee weken eerder Nederlands kampioen in Sint Maarten en bevestigde zijn goede vorm nogmaals in zijn thuiswedstrijd. Hij zou echter de overwinning niet op zijn naam schrijven…

Ook Jelle Bijlsma zou de overwinning niet pakken in Hallum. De coureur uit Sint Annaparochie reed een behoorlijk straffe wedstrijd tot hij in de finale voorbijgereden werd en uiteindelijk genoegen moest nemen met de derde plaats. Voor Bouwe Arjen Hiddinga (rechts in beeld) was de aanwezigheid in de latere manches van de dag al een hele opgave. Hiddinga kwam in een van zijn ritten met veel schade aan de voorkant van de baan en dankzij goed werk van het team kon hij later opnieuw in actie komen.

Jorn Adema was in de FAC 1600-klasse de te kloppen man in Hallum. Adema reed een zeer sterke wedstrijd en bevestigde dat in de finale met de zege. De ronde in Hallum telde mee voor het clubkampioenschap van de FAC dat over een week beslist zal worden in Blauwhuis. Met een tweede plaats deed Jaap van der Velde goede zaken voor dat kampioenschap.

Willem Hermans was samen met zijn vader en teamgenoten een van de coureurs die het verste moesten reizen om in Hallum aan de start te staan. Hermans beloonde zichzelf door de finale op zijn naam te schrijven. De wedstrijd bij de F2 junioren telde niet mee voor het kampioenschap van de FAC.

“Een krans? Die had ik nog nooit gewonnen”, waren de woorden van een nuchtere, maar blije Gosse Terpstra. Terpstra maakte zijn comeback in de rodeoklasse na een tijd van afwezigheid samen met dochter Durkje en zoon Ruurd. In de finale reed Terpstra een sterke race en hield de gevestigde orde in de klasse achter zich.

Patrick Sintebin blijft succes hebben met de ex-De Vries vrije standaardwagen. De #618 presteerde andermaal sterk in Hallum en schreef na een intens gevecht met Ybe Vellema de overwinning op zijn naam.

Bert de Vries liet in Sint Maarten zijn indrukwekkende vorm zien en tijdens zijn thuiswedstrijd in Hallum ging dat andermaal op. De Vries won de finale in Hallum voor de derde keer in zijn carrière. Na 2000 en 2016 voegde hij een derde overwinning aan zijn toch al imposante erelijst. Als bonus nam De Vries ook de leiding in het kampioenschap van de Friese Autocross Club over. De laatste wedstrijd voor de FAC staat zondag 3 september op het programma in Blauwhuis. Naast de finaleraces wordt er die dag ook gestreden voor de Ronald Morien Automaterialen F2 Supercup.