Ivo Galekop liet in Gendringen andermaal zien dat hij dit jaar de te kloppen man is in de keverklasse. Galekop pakte de zege in de finale en gaat met een voorsprong naar de laatste NK van het seizoen.

Nadat Galekop in de eerste manche Marco Raben nog voor moest laten gaan, liet hij er in de races daarna geen twijfel over bestaan. Hij pakte twee overtuigende overwinningen en verzekerde zich van pole-position. Hij deed dat voor Pedro Cokelaere die eveneens twee manches won, maar ook een keer in de achterhoede eindigde. Marco Raben nam als derde plaats op de eerste rij, voor Niels Smal. De NK-debutant presteerde andermaal sterk. Op de vijfde stek voor de finale stond Rik Pasman.

Twee opvallende namen haalden de finale niet in Gendringen. Arjan Stokkink eindigde achttiende in de rangschikking. Robbie Degen, uitblinker in Toldijk, kon weinig uitrichten in Gendringen en moest uiteindelijk met een zeventiende stek voor de finale huiswaarts.

Galekop maakte de beste start in de finale, hij ging met voorsprong de eerste bocht in voor Pasman en Raben die aan de buitenkant veel snelheid mee name. Cokelaere werd ondertussen door een touché met Jasper Pouw en Jeroen Heinhuis ver naar achteren geworpen en moest aan een inhaalrace beginnen.

Galekop kwam driftend door na de eerste ronde terwijl Pasman aan de binnenkant probeerde langs Raben te komen. Daar slaagde hij niet direct in. Smal bleef op de vierde plaats achter en moest toekijken hoe Jan Paul Klaster steeds dichterbij kwam aan het rek van Smal

Galekop bleef aan de leiding, Pasman kon bij het ingaan van de derde ronde zijn auto aan de binnenkant zetten bij Raben. Hij kon zijn actie niet afmaken, Raben verdedigde slim en bleef zodoende op de tweede plaats. Het gaf Galekop de gelegenheid om weg te lopen.

Pasman slaagde er na twee ronden in om Raben toch in te halen en direct zat ook Smal aan de achterkant. In de laatste bocht remde hij iets later dan de transportondernemer en schoof naar de derde plaats.

Cokelaere vocht zich intussen terug naar de voorkant van het veld, hij passeerde de rokende auto van Klaster en lag zo op de vijfde plaats. Pasman kwam met twee ronden te gaan iets dichterbij Galekop.

Galekop liet ruimte aan de binnenkant in de laatste ronde en even kwam Pasman langszij om de leiding over te nemen. Zover kwam het niet, een moment van overstuur zorgde dat de winnaar van Pieterzijl en Toldijk wat tempo verloor en zijn strijd om een derde overwinning niet kon volbrengen.

Galekop hield het tempo en kon in de laatste bocht een aanval van Pasman afslaan. Hij pakte de overwinning voor Pasman en Smal. Raben werd vierde, Cokelaere kwam uiteindelijk als vijfde aan de meet voor Klaster en Corald van Mourik. Peter Nijmeijer werd achtste voor Peter Theunissen. Scheel werd uiteindelijk tiende.

Ivo Galekop reageerde na afloop voor de camera’s van DeCrozz.nl:

Rik Pasman kwam nog heel dicht bij de overwinning

“Ik kwam nog heel dichtbij, maar ik wist dat ik de grip niet had om hem in te halen. In het driften was het een stuk lastiger. Ik moest eerder opschakelen, bij het uitkomen van de eerste bocht ging ik iets te vroeg op het gas en daar ging ik dwars. Maar ik ben tevreden met een tweede plaats.”

Niels Smal gokte goed met de banden

“Ik ben zeer tevreden, dit kon niet beter. Dit zat er volgens mij vooraf totaal niet in. Ik heb een gok gedaan met de banden en dat pakte goed uit. Het ging best goed, ik mocht als vierde de finale in en kan dus tevreden terugkijken op deze wedstrijd. Het is mijn tweede podium van dit seizoen, helemaal mooi.”