Regerend kampioen Chris Wagenaar is bezig met een goede reeks in de springklasse 2000. Na zijn overwinning in Gendringen drie jaar geleden herhaalde hij dat in 2017, zijn derde zege op rij en nam daarbij de leiding over in het klassement.

Wagenaar mocht als eerste een startplek in de finale uitkiezen, hij verzamelde de meeste punten in de manches met onder andere twee overwinningen. Voor Bastiaan Hoogeboom zat het in Gendringen ook mee, hij kwalificeerde zich als tweede. Marc Jacobs, Huub Jansen en Leonard van de Ven stonden eveneens op de eerste rij.

Moos Kroon, winnaar van Pieterzijl, stond op de tweede rij. Hij eindigde twee manches in de middenmoot en kwam in de laatste manche wel als eerste over de streep. Pieter Poelstra, John Rotink, Frank Oomen en Toon van Steenoven stonden naast hem. De laatstgenoemde begint steeds vaker een vaste waarde te worden in de finale.

Simon de Wit en Haitze Idzenga gingen eveneens rechtstreeks door naar de grote finale. Best verrassend, De Wit won ook zijn laatste manche. Daar kwamen Edwin Tolkamp, Remon van den Akker en Dave Tijdink bij vanuit de kleine finale. Bennie Fielt leek vanuit die kleine finale door te gaan naar het slotstuk, maar een technisch probleem in de slotfase gooide roet in het eten voor Fielt.

Mervin Klaassen was de meest opvallende afwezige in de finale. De tweede van Toldijk won de eerste manche met de A&P die hij in bruikleen had, maar na de start in de tweede manche ging het mis. In de eerste bocht vloog Klaassen boven het startveld uit en kwam na meerdere salto’s in de greppel tot stilstand. Klaassen stapte zelfstandig uit en kon zelf teleurgesteld oordelen dat er weinig meer over was van de sprinter. “Als ik zeg dat ik mij lekker voel, lieg ik. De auto is totaal afgeschreven”, zei Klaassen na afloop tegenover DeCrozz.nl.

Bij de start van de finale pakte Wagenaar direct vanaf de buitenkant de leiding voor Van de Ven en Hoogeboom. Jacobs kende daarentegen een slechte start terwijl ook Jansen moest zoeken naar grip. Hij kon desondanks de aansluiting vinden bij de top-drie. Bij de eerste doorkomst kwam Jansen al op de derde plaats door en kon de jacht openen op Wagenaar.

De voorsprong van Wagenaar wordt echter steeds groter. Jansen probeerde op diverse manieren dichterbij te komen, maar slaagde er niet in. Van de Ven daarentegen zakte steeds verder terug en zou uiteindelijk als zevende over de streep komen. Jansen moest de jacht op Wagenaar zelf staken toen Hoogeboom op kwam zetten en zelfs de tweede plaats over te wist te pakken. De top-drie lag op dat moment wel vast.

De voorsprong van Wagenaar aan de finish was zo’n vier seconden nadat hij koeltjes tussen de achterblijvers door stuurde. Hoogeboom werd tweede voor Jansen die uiteindelijk nog terugzakte.

Moos Kroon drong nog even naar bij Jansen, maar kon er niet langs komen, hij moest genoegen nemen met de vierde plaats. Jacobs kon zich na een slechte eerste ronde gewoon weer aan het front melden, al kwam hij niet verder dan de vijfde plaats.

Achteraan vochten Idzenga en De Wit voor de laatste finishplaatsen, De Wit trok daarbij aan het kortste eind en eindigde op een ronde achterstand van provinciegenoot Wagenaar.

In het Nederlands kampioenschap nam Wagenaar door zijn overwinning de leiding in het klassement weer over. Samen met Jansen staat hij nu aan de leiding in het klassement. Wagenaar had zijn schrap al te pakken tijdens de wedstrijd in Gersloot en kan zich daardoor geen misstap meer veroorloven. Jansen heeft de hogere schrap van 23 punten die hij in Pieterzijl haalde. Wagenaar heeft daardoor het voordeel, Jacobs staat derde in het klassement na een overwinning in Gersloot.

Chris Wagenaar deed na afloop zijn verhaal voor de camera van DeCrozz.nl:

Bastiaan Hoogeboom: “Dit was het maximale”

“Dit was het maximale voor vandaag, meer zit er niet in. Chris is te sterk. We hopen dat er in de toekomst meer in zit. We moeten zien of dat al in Hoogkerk is. Ik ga niet op feiten vooruit lopen wat dat betreft. Gewoon rijden en meer kun je niet doen. Maar zeker ter weten tevreden met deze tweede plek.”

Huub Jansen: “Chris is net een stapje te snel”

“Ik had op meergehoopt, maar meer zat er niet in. In het begin kwam ik nog dichterbij, ik heb getrapt voor wat ik waard was, maar ik kreeg er niet meer uit. Over de dag gezien ging het redelijk, als je op de eerste rij terecht komt, is je dag gewoon goed gegaan. Alleen is Chris net een stapje te snel voor de rest.”