In de toerwagenklasse mag het kampioenschap dan beslist zijn, in de overige zes klassen staat er nog van alles op het spel. In totaal zijn er twintig kanshebbers op zes verschillende titels. DeCrozz.nl beschouwt de eindstrijd in Hoogkerk voor in twee delen met vandaag Divisie V, Sprintklasse 2000 en de Keverklasse.

Keverklasse

In de keverklasse gaat zich een zeer interessante strijd ontvouwen. Ivo Galekop en Rik Pasman zullen uitmaken wie de Nederlands kampioen gaat worden waarmee een strijd zal ontstaan die waarschijnlijk niet onder doet voor de bizarre ontknoping van een jaar geleden. Ook toen was Galekop onderdeel van de titelstrijd, maar destijds was hij afhankelijk van de twee sterkste coureurs van het seizoen. Dit jaar was hij constant én dominant. Zijn ‘slechtste’ resultaten zijn twee vierde plaatsen in Pieterzijl en Rosmalen, voor de rest pakte Galekop twee tweede plaatsen en een overwinning in Gendringen. Maar liefst drie keer scoorde hij het maximale aantal bonuspunten wat zijn positie in het kampioenschap extra versterkt.

De tegenstander deze zaterdag is echter een man die na zijn eerste zege dit seizoen een grote tegenslag te verwerken kreeg. Bij een incident in Gersloot raakte de duim van Pasman geblesseerd en hoewel het herstel lang duurde was hij er in Rosmalen gewoon weer bij. De reeks die hij vanaf daar inzette mag indrukwekkend genoemd worden. Pasman werd tweede in zowel Rosmalen als Gendringen en pakte in Toldijk zijn tweede zege van het seizoen met een sterke race.

Wanneer Galekop zaterdag bij de eerste drie eindigt is hij zeker de kampioen.

Divisie V

In de Divisie V zijn er nog drie deelnemers in de race voor de titel. Ronny van Lankvelt is de grootste kandidaat en de man in vorm. Hij won de afgelopen wedstrijden in Toldijk en Gendringen waarbij hij ook nog eens acht bonuspunten op zijn naam schreef. Eerder pakte hij in Pieterzijl ook al een goed resultaat in de manches waardoor hij met schrap momenteel 123 punten heeft. Van Lankvelt heeft een schrap van 11 punten staan en kan zich logischerwijs geen slecht resultaat veroorloven met de hijgende concurrentie in zijn nek.

Na de overwinning in Pieterzijl hadden Pascal Sangers en Govert Terberg dit seizoen het initiatief in de Divisie V. In de vier volgende wedstrijden reden zij met het bordje van de kampioenschapsleider. Twee minder goede resultaten in Rosmalen en Gendringen hebben echter gezorgd dat zij hard moeten werken om de titel alsnog binnen te slepen voor GP Racing.

Peter Haagsma is jaarlijks een van de favorieten voor de nationale titel en heeft dat ook dit jaar weer bewezen. Alleen in Gersloot – waar het materiaal het zwaar had – kwam hij niet tot de finale en dat is met het oog op de titelstrijd toch een zwakke wedstrijd geweest voor de coureur uit Augustinusga. Haagsma is afhankelijk van de andere twee coureurs wil hij nog aanspraak maken op de titel. Toch kunnen we concluderen dat de strijd nog niet gestreden is.

Sprintklasse 2000

Wat zag het er na twee wedstrijden voor regerend kampioen Chris Wagenaar slecht uit. Met slechts een zesde plaats op een baan die Wagenaar zou moeten liggen en het missen van de grote finale in Gersloot waar de Noord-Hollander naar eigen zeggen een concentratiefout maakte, zag het er niet best uit. Des te knapper is de manier waarop Wagenaar in de drie wedstrijden daarna terugsloeg. Met overwinningen in Rosmalen, Toldijk en Gendringen zijn de rollen bij het ingaan van de laatste wedstrijd gedraaid en zou een finish bij de eerste zes hem de overwinning brengen. Natuurlijk zou het des Wagenaars zijn als hij ook die laatste wedstrijd op zijn naam schrijft.

De man van de regelmaat wil hem dat echter onmogelijk maken. Huub Jansen kende in voorgaande seizoenen altijd wel een moment waardoor hij aan het eind van het seizoen te kort kwam, nu loopt het dit seizoen allemaal op rolletjes. Jansen verzamelde negen bonuspunten en eindigde in een finale nooit buiten de top-vijf. Op basis van het verleden is dit het sterkste seizoen dat Jansen gehad heeft en met een exceptionele finale in Hoogkerk kan hij alsnog de titel binnenslepen.

Marc Jacobs heeft voor het tweede jaar op rij op de laatste dag van het seizoen nog kans op de nationale titel. Jacobs kende een mindere wedstrijd in Pieterzijl maar excelleerde daarentegen in Gersloot waar hij maximaal scoorde. In de wedstrijden daarna viel hij nooit buiten de top-vijf, ook op banen waar hij minder goed zou moeten zijn. Met aftrek staat Jacobs momenteel tweede, maar in absoluut aantal heeft hij minder punten dan Jansen. 

Check de tussenstand voorafgaand aan de finale in Hoogkerk