Afgelasting eerste ronde NK Autocross ‘flinke domper’

Het was eigenlijk al duidelijk toen het kabinet maandagavond 23 maart nieuwe maatregelen bekendmaakte, maar dinsdagmiddag kwam dan de bevestiging van de SONAK dat de eerste wedstrijd van het nieuwe Eurol NK Autocross-seizoen niet doorgaat. Men noemt het een ‘flinke domper’.

De seizoensopener in Keijenborg, die op 9 mei gehouden zou worden, kan daardoor niet doorgaan. Ook zijn de selectiewedstrijden in Aalten en Lochem van de baan. Daarmee treedt het noodplan, dat de SONAK vorige week communiceerde, in werking. Wel is er onduidelijkheid hoeveel wedstrijden er dit jaar gereden kunnen worden. De wedstrijd in Keijenborg zou logischerwijs verschoven kunnen worden naar de eerste reservedatum, maar het is op dit moment nog niet bekend of die ook daadwerkelijk gebruikt kan worden.

In een verklaring aan de rijders liet de SONAK weten geen rekening gehouden te hebben met het scenario waarin de eerste races geschrapt zouden worden: “We hebben gisteren gehoord dat de overheid de maatregelen omtrent het coronavirus heeft aangescherpt voor evenementen tot 1 juni 2020. Dit betekent voor het Eurol NK Autocross en alle andere autocrosswedstrijden, dat er geen enkele autocrosswedstrijd tot 1 juni a.s. door mag gaan.”

Men vervolgt: “Concreet houdt het nu in dat de selectiewedstrijden in Aalten en Lochem geen doorgang mogen vinden en dat terwijl het seizoen nog niet eens begonnen is. Ons noodplan treedt hiermee in werking, alleen weten we nog niet voor hoeveel wedstrijden dat geldt. De eerste NK-wedstrijd op 9 mei valt ook binnen de gestelde termijn, deze wedstrijd mag niet doorgaan. Of we de reservedatum van 29 augustus 2020 kunnen gebruiken is op dit moment nog niet bekend. Laat deze datum dan ook nog maar met potlood in je agenda staan. Zo gauw er een update is, delen we die gelijk met jullie.”

De eerste NK-wedstrijd zou met het nieuwe scenario verschuiven naar Pieterzijl waar het seizoen op 6 juni geopend wordt. Het is echter nog maar de vraag of evenementen na de gestelde deadline van 1 juni weer door mogen gaan. Eerder werd de Autocross Masters-wedstrijd in Pieterzijl niet op de geplande datum (22/23 mei) door kan gaan. Ook voor deze wedstrijd zoekt men nog naar een alternatieve datum.