Bart van der Putten is DeCrozz.nl Coureur van het Jaar 2019

Bart van der Putten is verkozen tot de DeCrozz.nl Coureur van het Jaar 2019. Dat is de uitkomst na dagen waarin bezoekers van DeCrozz.nl manmachtig hun stem uitbrachten op de man uit Deurne. Van der Putten won uiteindelijk na een bloedstollend duel met de andere coureurs.

De 19-jarige Van der Putten werkte dit seizoen zijn beste jaar tot nu af. Hij schreef maar liefst vijf finales op zijn naam in het FIA EK Autocross en was daarmee zijn grootste concurrent Jakub Novotny uit Tsjechië de baas. Voor Van der Putten was het de eerste Europese titel, hij is pas de vijfde Nederlander die deze titel heeft weten te pakken. Van der Putten schaart zich daarmee in een rijtje met Johnny Hakvoort, Frits Duizendstra, Chris Waldschmidt en Glenn van Rosmalen.

Naast zijn Europese campagne werkte Van der Putten een dubbel programma af met deelname in het Eurol NK Autocross. Nadat hij de eerste wedstrijd in Gersloot nog buiten het podium stond, sloeg hij in de races daarna terug met drie achtereenvolgende overwinningen in Oldebroek, Rosmalen en Gendringen. In Lochem had Van der Putten de titelstrijd vervolgens kunnen beslissen, maar dat lukte niet. Vanwege de EK-verplichtingen kwam hij niet in actie tijdens de laatste ronde van het NK Autocross. Daarmee eindigde hij op de tweede plaats in het eindklassement bij de Juniorbuggy’s.

Naast Van der Putten stond ook juniorrijder Lars van Kuringe in de finale voor de DeCrozz.nl Coureur van het Jaar 2019. De Brabander kreeg veel stemmen, maar haalde het net niet. Ivo Galekop had in 2019 al twee titels op zak, maar verzamelde niet genoeg stemmen voor de zege in deze verkiezing. Ook zijn concurrent Eelco Kruis en Sprint 1600-kampioen Michel Schoenmakers haalden de finale, maar kwamen niet aan het aantal stemmen die Van der Putten kreeg. Gedurende de verkiezing werden er ruim 3.000 stemmen uitgebracht.

Van der Putten is de opvolger van Danny Lauf en René van der Coelen. Sprint 1600-coureur Lauf was in 2017 de eerste winnaar van de titel, Van der Coelen had zijn titel vorig jaar te danken aan het winnen van de prestigieuze Nederlandse titel in de Superklasse.