Van der Putten wint EK-wedstrijd in Vilkyciai

De afgelopen twee weekenden zijn de eerste wedstrijden om het FIA Europees kampioenschap autocross verreden in Bauska (Letland) en Vilkyciai (Litouwen). Tijdens beide weekenden was er succes voor de Nederlandse deelnemers. Een terugblik.

Ronde 1 – Bauska

In het eerste weekend van juni kwamen deelnemers massaal in actie tijdens de opening van het FIA EK Autocross in het Letse Bauska. Vanuit Nederlands perspectief begon het seizoen heel aardig met podiumplekken voor Styn Jaspers, dit jaar voor het eerst uitkomend in Buggy 1600. Hij werd in de eerste finale van het seizoen derde achter winnaar Markus Wibbeler en Kevin Peters. Bart van der Putten eindigde in diezelfde finale op de vijfde plek.

Bij de Superbuggy’s had Mike Bartelen in de finale een goede uitgangspositie. Hij kwam in de finale op de vijfde plek aan de finish nadat Petr Nikodem uit Tsjechië de overwinning pakte. Hij eindigde voor Ervins Grencis, Johnny Feuillade werd derde. Bernd Stubbe stond op de eerste rij in de finale, maar had problemen met zijn versnellingsbak en kwam daardoor niet verder dan de achtste plek. Gijs Kovac plaatste zich wel voor de finale, maar haalde de finish niet.

Ook bij de Juniorbuggy’s was er een Nederlandse podiumplek. Teun van Asten eindigde na een goed optreden op de derde plek. Hij moest zijn meerdere erkennen in Arnost Floriade en Daniel Pytloun, beide uit Tsjechië. Tijs Kovac eindigde achter Malone Feuillade op de vijfde plek terwijl Joep Cuenen de hekkensluiter was in de finale voor Juniorbuggy’s.

Ronde 2 – Vilkyciai

Dit weekend bleven de EK-rijders in de Baltische Staten, waar de tweede ronde van het EK Autocross verreden werd in Vilkyciai. Na zijn vijfde plek van een week eerder was Bart van der Putten op Litouwse grond verreweg de sterkste. In de finale reed hij Wibbeler voorbij op weg naar winst. De winnaar van Bauska moest genoegen nemen met de tweede plek terwijl Marvin Holzleitner derde werd. Kevin Peters haalde de finish deze keer niet in zijn Grr-buggy, hij werd op de zevende plek geklasseerd. Hij eindigde daarmee net voor Ingo van Lipzig, die op de achtste plek eindigde en de finish niet haalde.

Bij de Superbuggy’s sloeg Bernd Stubbe terug na de teleurstelling van Bauska. Hij reed het hele veld op afstand in de finale van Vilkyciai. Johnny Feuillade eindigde op tweede plek voor Mike Bartelen, die daarmee zijn eerste podium van het seizoen haalde. Radek Jordak en Bart Jan Blaauw maakten de top-vijf compleet. Gijs Kovac wist zich in Litouwen niet voor de finale te plaatsen, hetzelfde gold voor Adriaan Boele. Hij kreeg zaterdag al te maken met elektronische problemen en kon die niet ter plekke oplossen.

Bij de juniorbuggy’s ging het deze keer niet vlekkeloos voor Teun van Asten. Hij crashte vroeg in de finale en viel uit. Tijs Kovac viel eveneens uit in de eerste ronde. Arnost Florian pakte voor de tweede achtereenvolgende zondag de overwinning voor Kristians Grencis en Filip Durt. Jakub Safranek werd vierde voor Daniel Pytloun.

De volgende wedstrijden van het FIA EK Autocross zijn op 25- 26 juni in Matschenberg, een week later op 2-3 juli in Nova Paka.


Foto’s: Autocross Vilkyciai