Definitief geen NK Autocross in 2020

De SONAK, de organisatie van het Nederlands kampioenschap autocross heeft zojuist alle geregistreerde deelnemers van kampioenschap van 2020 laten weten dat er definitief geen Nationaal kampioenschap wordt verreden dit jaar.

In een statement gaf de SONAK duidelijkheid aan de deelnemers: “Voor het Eurol NK Autocross 2020 zullen de startlampen dit jaar niet uitgepakt worden. In de enorm lange historie van ons kampioenschap zullen er geen kampioenen zijn dit seizoen, en zo blijven de 8 kampioenen van 2019 een jaar extra kampioen.”

In het meest gunstige scenario bestaat er pas vanaf september een mogelijkheid om evenementen te organiseren. In de korte periode die het seizoen normaal gesproken nog duurt is geen tijd om zes volwaardige wedstrijden te organiseren. Ook heeft de onduidelijkheid voor de nabije toekomst een rol gespeeld in het besluit.

Wat wij al eerder bespraken in onze tiende aflevering van onze podcast De Kopstart, hoe zit het eventueel met de wedstrijdritme voor zo’n groot kampioenschap als men in het najaar wil rijden. Ook dat is een reden geweest voor de SONAK om te zeggen dat men er niet goed aan doet om voor een kampioenschap te strijden. “Vandaar dat we met pijn in ons hart deze beslissing bij het BSAC en de KNAF hebben neergelegd. Beide partijen zijn het met onze beslissing eens en zo eindigt het seizoen na welgeteld nul wedstrijd meters”,  stond er in de verklaring naar de rijders toe. De clubs die dit jaar samen met de SONAK de wedstrijden gingen organiseren zijn eerder op de hoogte gebracht en zij zijn gevraagd om te kijken naar de mogelijkheden voor een jaar later in 2021.

Alle geregisterde deelnemers krijgen zijn of haar inschrijfgeld terug en daarmee vervallen de registraties ook. Voor het nieuwe seizoen moet er dan in medio februari weer geregisterd worden om zo een nieuwe deelname, wellicht via een selectiewedstrijd af te dwingen. Rijders in de klasses met een leeftijdsgrens, de junioren en juniorbuggy moeten hopen dat ze in het najaar nog een wedstrijd kunnen rijden om zo de auto in de kijker te krijgen van een toekomstig kampioen.

Resumé:

  • Het NK autocross 2020 wordt definitief geannuleerd, mochten we onze hobby in het najaar mogen uitvoeren, is dit te kort voor een gehele kampioenschap.
  • Geregistreerde deelnemers krijgen allemaal hun inschrijfgeld terug
  • Clubs die een NK wedstrijden in 2020 zouden organiseren worden gevraagd om dit in 2021 te willen doen.
  • NK-kampioenen van 2019 blijven een extra jaar kampioen.

De Autocross Masters heeft ons laten weten dat ze op een later moment met een bericht komen over het verloop van komend seizoen. “We wachten nog wel even met een bericht van onze zijde”