CrozzVisie: Geen vrijwilligers, geen cross

Gedurende het hele jaar zijn er in heel Nederland wel drie tot zes crossen per weekend. Deze organisaties hebben gemiddeld zo’n vijftig vrijwilligers nodig, willen ze een succesvolle cross draaien.

Zonder deze vrijwilligers zou u niet kunnen rijden of toeschouwer kunnen zijn en zou ik mijn stukjes op deze website niet hoeven te schrijven. Zonder deze mensen zou er namelijk helemaal geen autocross meer zijn.

Ieder weekend staan er zo’n 200 mensen voor de lol op een stuk weiland waar ze toekijken en waarborgen dat de wedstrijd zo vloeiend mogelijk verloopt. Van de kassajuffrouw die de hele dag geen crossauto ziet tot de mensen in de jurywagen.

Je ziet niets van deze mensen, je hoort niets van deze mensen en toch zijn ze er ieder weekend weer. Zij zijn de stille kracht van de sport en zonder hun zouden we waarschijnlijk iets anders moeten doen met onze weekenden.

En het ergste nog: soms moeten ze het nog ontgelden ook. Een ‘afsleepje’ gaat niet helemaal naar wens, de parkeerwachter stuurt je naar de ‘verkeerde’ plek en die vlaggenist is partijdig want hij drinkt wel eens een biertje bij de concurrent.

We kunnen niet ontkennen dat organisaties het steeds lastiger hebben met het vinden van goede vrijwilligers. Moeten we daarom niet extra dankbaar zijn voor de mensen die het nu wel in hun vrije tijd door weer en wind zorgen dat alles vlot verloopt?

Want nogmaals: Geen vrijwilligers, geen cross…