Crozzvisie: Is het einde in zicht?

Van de Schoolvos: Met de supersnelle technologische vooruitgang van vandaag de dag is het de vraag hoelang we nog van autocross kunnen genieten. Er rijden steeds minder simpele benzine auto’s op de weg. Auto’s op waterstof en elektriciteit zijn niet meer de toekomst, maar het heden en verleden. Wat de toekomst gaat brengen weet niemand, maar het zal straks niet meer te doen zijn om een ‘motor’ klaar te maken voor de cross. Daarnaast is onlangs al een test gedaan met zelfrijdende auto’s. Een konvooi auto’s reed probleemloos achter elkaar aan op de A2. Voor de gewone autosport zal dat niet zo snel een probleem zijn, maar voor het hobbymatige karakter van autocross wel. Je zult straks een computer expert moeten zijn om alle hulpmiddelen uit of om te schakelen.

‘Alleen met een advocaat in je vriendengroep kun je een dorpscross organiseren…’

Het wordt dus al bijna onmogelijk om een auto klaar te maken, maar als dat dan uiteindelijk toch gelukt is, zal je hem naar een crossterrein moeten brengen. Na het Monstertruck incident in Haaksbergen is het verkrijgen van een vergunning voor een cross een stuk lastiger. Voor een vriendenclubje is het bijna niet meer te doen om door al het papierwerk heen te komen. Of je moet natuurlijk een advocaat in je vriendengroep hebben. Als je dat toch eenmaal voor elkaar heb, mag je op zoek naar een stuk land. Boeren staan niet meer te springen om voor een kleine vergoeding een hoop ellende in de kostbare grond te krijgen. Dat zeiltje onder de auto is toch niet nodig? Zullen we het dan nog maar niet over bestemmingsplannen en ‘de groenen’ hebben die tegenwoordig elke vorm van vermaak veroordelen en indien nodig aanklagen. Met behulp van het publiek want de social media is onverbiddelijk.

Als derde factor in deze driehoeksverhouding laat het publiek het steeds vaker afweten. Het nieuwe is er allang vanaf. Er komt niet meer een heel dorp voor 40 crossauto’s en een paar uur vermaak. Dat waren de jaren 70. Tegenwoordig moet je met de hype van de dag mee gaan. Wie keek er Formule 1 voordat Max Verstappen mee deed? En wie kijkt er over enkele jaren als hij met pensioen gaat of toch dat goede stoeltje bij Ferrari niet aan kan? De jeugd gaat sowieso niet veel de deur uit. Of er moet al een RedBull of Monster Energy sausje overheen gegoten zijn, dan maakt het niet uit wat het is. Vroeger leek het alsof de jeugd van de brommertjes zo de autocross in rolde. Daarvoor gingen ze vaak al met vaders kijken bij de autocross op het dorp. Die is er straks niet meer.

Hoe ziet de toekomst er uit? Ik denk dat er enkele grote clubs met veel geld, waarschijnlijk een eigen stuk land, zullen blijven bestaan. Deze zullen geen probleem hebben om coureurs en publiek te krijgen, want ‘iedereen’ zal daar heen gaan. Het wereldje zal steeds kleiner, maar hechter worden. Als je nu denkt, toekomst? Dat is nu al het geval! Dat klopt, maar de trechter zal een keer stoppen met kleiner worden. Dan is hij leeg.

De Schoolvos


Ook een column schrijven over de autocross? Mail je inzending naar info@decrozz.nl.