CrozzVisie: Samen sta je sterk

Het is een enorme zet om uit je vertrouwde omgeving te stappen en voor jezelf een keuze te maken om iets nieuws of iets anders te gaan dan wat je daarvoor deed. Je verlaat je oude vertrouwde omgeving omdat je denkt dat je er goed aan doet om iets anders en vernieuwd te gaan. Omdat je denkt dat het beter is voor de liefhebber. Ik heb het nog niet eens zozeer over de keuze die ik onlangs maakte samen met Mark. Ik heb het meer over de stap die de bestuursleden van de Stichting Autosport Noord Nederland maakten.

Jarenlang hebben de mannen en vrouwen van deze stichting de modder aan de schoenen gelopen om bijna jaarlijks een wedstrijd in het Nederlands Kampioenschap te organiseren. Tussen het koeien melken door de sloten leeg pompen, na de snelle maaltijd het land weer gereed maken omdat er niet veel later een mooie en belangrijke dag kwam. Is het niet qua weer, dan wel wat betreft actie, rivaliteit en sportiviteit op de baan.

Bevrijdingsdag was net geweest en men had bedacht om een tweedaagse internationale autocross te organiseren zoals de Euro-Pokal. In de aanloop was er al wat gemor te horen in de welbekende wandelgangen. Men vond het vreemd dat er op vrijdag gereden zou worden. De organisatie deed er alles aan een geslaagd weekend van te maken. De liefhebbers van SANN prepareerden een baan in Pieterzijl die zoals altijd alles in zich heeft. Maar ondanks dat hadden de meeste coureurs geen keus, ze moesten de vrijdag laten schieten. Het publiek liet het helaas afweten, er was in ieder geval nog genoeg ruimte langs de hekken.

Bij de organisatoren stond het huilen nader dan het lachen bij de gebruikelijke woorden in de tent. De schouders werden eronder gezet, er werd een samenwerking aangegaan met de organisatie en coureurs. Zo werd het wedstrijdprogramma aangepast, werd dit weekend gezien als twee losse wedstrijden en kon er volop getest worden en vooral gelachen onderling. Door middel van oproepen op Facebook kwamen er op de zaterdag gelukkig voor iedereen meer mensen in de vorm van publiek als coureurs en werd de dag spectaculair afgesloten met een Superfinale.

“..we proberen wel uniek te blijven met de content die wij maken, maar zeker niet exclusief..”

Later lees je op datzelfde Facebook dat de organisatie de rijders bedankt voor het afstaan van het prijzengeld. De prijswinnaars namen de bekers en de eer in ontvangst en hebben bedankt voor de financiële prijs, ondanks dat je vaker hoort dat het prijzengeld minder wordt terwijl het rijden duurder wordt. Dit geeft weer aan dat de samenwerking goed zit tussen de coureurs en organisatie. De coureurs kunnen tegenwoordig drie keer in één week rijden maar kiezen voor kwaliteit. Mede door de bewezen diensten uit het verleden hopen zij, de coureurs, volgend jaar weer een weekend te mogen rijden bij de SANN op een NK-waardige baan met dan wel een prijzenpot en dan hebben ze een dubbele prijs.
Die samenwerking is dus ontzettend belangrijk in onze hobby, in onze sport. Je kunt alles voor je zelf blijven doen en daarmee proberen exclusief te blijven met het maken wat je wilt. Maar je kunt het ook samen doen en elkaar aanvullen waar het nodig is en elkaar daarbij steunen. Wij hebben namelijk ook gemerkt in de bijna zeven jaar dat we bezig zijn dat we het altijd met zijn allen hebben hebben gedaan. Zo proberen we dat nu in onze nieuwe vorm ook te doen op onze website, we proberen wel uniek te blijven met de content die wij maken, maar zeker niet exclusief. We willen een toevoeging zijn aan onze sport in plaats van een bedreiging voor anderen. Samen sta je namelijk sterk.

Joris Kammenga