Dit is de kalender voor het Eurol NK Autocross 2020

Het afgelopen NK-seizoen ligt alweer bijna een maand achter ons en dus is het tijd om vooruit te kijken. De SONAK heeft de nieuwe kalender donderdag tijdens de jaarlijkse vergadering van het Bestuur Sectie Auto Cross gepresenteerd. Daarbij een aantal opvallende locaties.

In totaal kwamen er acht aanvragen binnen van organisaties die een NK wilden organiseren, traditiegetrouw zijn zes daarvan toegewezen. Onder de aanvragen zaten nauwelijks zandbanen, het kampioenschap bestaat om die reden in 2020 dan ook voornamelijk uit kleibanen.

Wat betreft de aanleg van de banen heeft de SONAK ook geprobeerd om iets anders te werk te gaan, over de precieze details zijn nog geen uitspraken gedaan maar men is voornemens van de gebaande paden af te wijken.

 

Onderstaand de volledige agenda en beschrijving:

9 mei – Keijenborg (HACC)

De voorgaande seizoenen werden meermaals selectiewedstrijden georganiseerd in Keijenborg, maar nu heeft HACC, in 2018 verantwoordelijk voor NK Halle zelf weer de organisatie van een NK gekregen. Dit is weliswaar een zandbaan, maar wel eentje van het harde kaliber. Onder de bovenlaag zit over het algemeen een harde laag waardoor deze baan niet hetzelfde is als de zandbanen waar we afgelopen seizoen geweest zijn. Op 9 mei wordt het seizoen geopend op een lay-out die lijkt op de baan van de kwalificatiewedstrijden.

6 juni – Pieterzijl (SANN)

Pieterzijl keert in 2020 na een afwezigheid van drie seizoenen terug op de NK-kalender. De voorbije jaren organiseerde de SANN voornamelijk wedstrijden met Autocross Masters en volgend jaar krijgt men de dubbel. Twee weken na de Autocross Masters-wedstrijd wordt in Pieterzijl de tweede NK van het seizoen gehouden. Het is voor de zesde keer dat er een NK georganiseerd wordt in het Groningse dorpje. De organisatie legde vorig jaar een uitdagende baan voor de Master coureurs van ruim een 1200 meter lang. Toen lieten ze vrij snel weten dat ze dit voor in 2020 weer te willen doen, maar voor het NK wordt de baan deels aangepast.

20 juni – Ferwoude (Superklasse Noord)

In 2016 organiseerde Superklasse Noord de ontknoping van het NK Autocross in Hieslum, maar in 2020 krijgt de Friese club de derde wedstrijd van het seizoen. De wedstrijd wordt verreden in Ferwoude, net aan andere kant van de doorgaande weg bij Hieslum wordt een harde kleibaan verwacht.  Superklasse Noord organiseerde in 1997 haar eerste NK in Ferwoude, net als een wedstrijd op het ijs van de IJselmeer. Toen won Wilhelm Franssen bij de Superklasse en dat jaar werd Arjan Stokkink voor de tweede keer kampioen.

11 juli – Rosmalen (ACC Geffen)

Voor de vijfde keer gaat het NK Autocross in 2020 naar Rosmalen, waar in de loop der jaren de derde wedstrijd van het seizoen verreden werd. Nu krijgt het geroutineerde ACC Geffen de vierde wedstrijd van het seizoen, maar wel op de vertrouwde datum. Wederom zal er een andere lay-out aangelegd worden ten opzichte van voorgaande jaren.

15 augustus – Kessel (ACC Zuid)

Voor het eerst in zes jaar wordt er in 2020 weer een NK-wedstrijd verreden op Limburgse grond. Destijds werd de wedstrijd gehouden in Veulen, nu keert ACC Zuid terug op de kalender met een zandbaan.  Aanvankelijk zou er een hardere kleibaan klaar gemaakt worden, maar door omstandigheden moest de organisatie wijken naar het terrein waar eerdere NK-wedstrijden plaats vonden aan de Keizersbaan.

12 september – Toldijk (LAT’77)

Hoewel de organiseerden LAT’77 zich ook inzet om het Europees kampioenschap in 2021 naar Nederland te halen, mag de organisatie in 2020 de afsluitende ronde van het Eurol NK Autocross organiseren. Dit zal opnieuw gedaan worden in Toldijk, waar in 2017 de voorlaatste wedstrijd van het kampioenschap verreden werd. Kunnen we in Toldijk alvast een beetje aan het Europees niveau proeven? We moeten afwachten tot september 2020.

Reservedata en selectiewedstrijden

Net als voorgaande jaren zou het kunnen dat er selectiewedstrijden moeten komen om het definitieve startveld te bepalen,  locaties voor dergelijke wedstrijden worden op een later tijdstip bekendgemaakt. De datums voor deze twee wedstrijden zijn wel bekend gemaakt, 5 april in Lochem en 19 april in Aalten

Voor 2020 zijn er twee reservedatums: 29 augustus voor de eerste vijf NK-wedstrijden, mocht de finale in Toldijk afgelast worden kan de inhaalwedstrijd daar op 26 september gehouden worden.