EK Autocross in Toldijk gaat niet door

Nederland moet nog minimaal een jaar geduld hebben voordat het FIA EK Autocross weer naar ons land komt. De organisatie van de EK in Toldijk heeft bekendgemaakt dat het dit jaar niet gaat lukken om een wedstrijd te organiseren. “Helaas hebben we dus moeten besluiten dat wij dit jaar niet het (financiële-) risico kunnen nemen.”

De laatste EK-wedstrijd in ons land dateerde van 1993, maar duidelijk is dat er nog een jaar gewacht zal worden voor de terugkeer. In een verklaring op de website heeft de organisatie achter de wedstrijd laten weten dat het dit jaar geen wedstrijd gaat organiseren. Dat heeft alles te maken met de onzekerheden die er zijn of er al dan niet publiek toegelaten kan worden. Men wil in Toldijk niet zonder publiek rijden, dit allereerst voor het publiek zelf maar ook voor de kosten deels terug te kunnen verdienen.

Aanvankelijk werd de EK-kalender ook al aangepast, maar toen hield Toldijk nog wel stand. Volgens de Stichting Auto- en Motorsport Loenen stond coronatechnische net te vroeg op de agenda om helemaal los te gaan met publiek. Men weet dan ook niet of ze eventueel later in het seizoen aan bod konden komen. De focus gaat volgens de werkgroep compleet naar 2022 met onder andere een bezoek aan een ander EK. TC- en baanofficials kunen daar dan kennis opdoen. Het seizoen voor de Europese kampioenschappen begint later deze maand in het Letse Musa. Ondanks het wegvallen van Toldijk bevat het Europese kampioenschap nog altijd acht wedstrijden in 2021.

Nu de onzekerheid over de Nederlandse editie van het Europees kampioenschap weg is is er besloten om in het weekend van 31 juli en 01 augustus een NK weekend van te maken, op de oorspronkelijk NK-data van 10 en 11 juli wil men een eventuele testwedstrijd organiseren, daarover later meer.

Lees meer over de NK-kalender: