EK Maggiora: Super Buggy’s nog onbeslist in Italië, Duizendstra maakt comeback

Een uurtje ten noordwesten van Milaan wordt dit weekend de finale van het Europees kampioenschap Autocross verreden. De top van de Europese autocross verzamelt zich voor een laatste krachtmeting in de Maggiora Offroad Arena. Na negen van de tien wedstrijden ligt alleen de strijd bij de Super Buggy’s nog open.

Super Buggy: Stubbe op voor negende titel, comeback Duizendstra

Komt er in Maggiora een negende titel voor Bernd Stubbe? Het zou zomaar kunnen waar de Duitse coureur met een voorsprong van dertien punten begint aan het finaleweekend. De grootste concurrent is Ervins Grencis die dit seizoen al twee wedstrijden op zijn naam schreef, maar Stubbe is bezig aan een bijzonder sterke tweede helft van het seizoen. Mike Bartelen staat derde en moet 21 punten goed maken op Stubbe om aanspraak te maken op de titel. Naast Bartelen staan er een groot aantal Nederlandse coureurs aan het vertrek in Italië. Vaste EK-rijders Wiely Albers, Hans de Smalen, Terry Callaghan en Harrie van der Putten staan aan de start. Dit aangevuld met enkele opvallende namen.

Frits Duizendstra, een levende legende in de autocrosswereld, is de eerste. De zevenvoudig Nederlands kampioen neemt na jaren van afwezigheid het stuur weer ter hand en komt in actie met de wagen van Florent Tafani die op zijn beurt de overstap maakt naar de Crosskarts. Duizendstra is tegenwoordig nauw betrokken bij Fast & Speed Racing en zal in die hoedanigheid weer achter het stuur kruipen.

Ook Peter Versluis maakt met Pitstop Racing een uitstap naar het EK na een wisselvallig NK-seizoen. Het plan is om volgend seizoen enkele wedstrijden meer in het EK te gaan rijden en de wedstrijd in Maggiora is een eerste test. Met Michaël Kuijpers, Tim ten Dolle en Chris Wagenaar komen er nog een aantal voormalig Nederlands kampioenen aan het vertrek in Maggiora.

Junior Buggy: Van der Putten richt zich op podium

In theorie maken er in de Junior Buggy-klasse nog vier coureurs aanspraak op de titel. Timofey Ovcharov uit Rusland heeft de beste papieren met een voorsprong van tien punten op Justs Grencis. Jakub Novotny staat daar weer achter op negen punten van Grencis. Bart van der Putten heeft een theoretische kans, maar dan moeten er wonderen gebeuren. Hij wordt dit weekend sowieso beste Nederlander in het kampioenschap. Naast Van der Putten staan er nog drie Nederlandse coureurs aan de start. Tijs Kovac komt met de JvdC-buggy aan het vertrek, Chantal van der Putten start weer in de PAS Suzuki 600 en Samantha Breederland die ook in Italië weer aan het vertrek staat.

Touring AX: Boele kan aanvallen

In de Touring Autocross is de beslissing reeds gevallen. Daar heeft de Tsjechische Václav Fejfar inmiddels beslag gelegd op de Europese titel met een ruime voorsprong op landgenoten Martin Samohyl en Otakar Vyborny. Adriaan Boele staat momenteel vierde in de tussenstand maar heeft met een goed resultaat zeker nog kans om derde of zelfs nog tweede te eindigen in het kampioenschap. Boele is twee punten van de derde plaats verwijderd en kan aanvallend rijden aangezien er achter hem geen dreiging is wat betreft het kampioenschap. In totaal staan er veertien coureurs aan de start in Touring AX met daarbij ook Bart de Haas in de Peters Autosport Skoda Fabia.

Buggy 1600: Pähler mikt op top-tien

In de Buggy 1600 staan drie Nederlandse coureurs aan de start: Timo Pähler, Jimmy Poelarends en Ingo van Lipzig. Geen van allen maken ze kans op de Europese titel, maar met name voor Pähler is er nog wel wat te halen dit weekend. De coureur staat momenteel elfde in het klassement en kan de tiende plaats nog bereiken. Poelarends wil zijn finaleplek van Nova Paka herhalen.

Ook in de Buggy 1600-klasse is het kampioenschap beslist. Kevin Peters verspeelde afgelopen weekend in St. Igny de Vers te veel punten om in Maggiora nog een aanval te kunnen doen op Petr Nikodém. Daarmee pakte de Tsjechische rijder zijn tweede Europese titel. De strijd om de tweede en derde plaats is nog niet gespeeld. Peters moet het heel bont maken wil hij die tweede plek nog verspelen terwijl vier Duitse rijders binnen zestien punten van elkaar staan. Zij maken, aangevoerd door Michael Buddemeyer, allemaal nog kans op de derde plaats in het kampioenschap. Een van hen is René Mandel die voor het Nederlandse Fast&Speed uitkomt.