Eurol/Veka NK Autocross past format in 2019 aan

Het format van het Eurol/Veka Nederlands kampioenschap Autocross verandert met ingang van seizoen 2019. Dat hebben de BSAC en SONAK maandag bekendgemaakt. In alle klassen wordt een maximaal aantal van dertig deelnemers aangehouden, wordt de Juniorbuggy-klasse toegevoegd en gaat de huldiging op een ander tijdstip plaatsvinden na de laatste wedstrijd. DeCrozz.nl zet de veranderingen op een rij.

Maximaal dertig deelnemers in iedere klasse

Om een ronde van het NK Autocross binnen een redelijk tijdsbestek af te werken is besloten om het maximale aantal deelnemers in iedere klasse te leggen op dertig. Dit in tegenstelling tot de 45 deelnemers die dit seizoen in de Sprintklasse 1600, Sprintklasse 2000 en Divisie V toegelaten zijn. Reglementen rond de plaatsing voor het NK Autocross worden als gevolg daarvan aangepast, hierdoor komt naar verwachting meer druk te liggen op de selectiewedstrijden.

Mogelijk selectiewedstrijden in alle klassen

Net als in de afgelopen jaren worden er twee selectiewedstrijden verreden met een reservedatum mocht een van de originele wedstrijden afgelast worden. Het wedstrijdformat van de kwalificaties bestaat opnieuw uit drie manches, nieuw is dat er in 2019 ook een finale toegevoegd wordt. De verdere opzet van de selectiewedstrijden wijkt niet af van de recente jaren, wel kunnen selectiewedstrijden in alle klassen gehouden worden. In de afgelopen jaren gold dat alleen voor de Divisie V, Sprintklasse 1600, Sprintklasse 2000 en de junioren (zoals in 2016). Verdere details over de selectiewedstrijden worden bekendgemaakt in het 2019-reglement dat in een later stadium gepubliceerd wordt.

Nieuwe klasse in 2019: Juniorbuggy’s

Na drie seizoenen in de Dutch Junior Buggy Cup wordt deze nieuwe klasse in 2019 toegevoegd aan het NK-programma. Daarmee staan er voor het eerst sinds 2014 weer acht verschillende categorieën aan het vertrek in het Nederlands kampioenschap. Destijds was de Standaardklasse Divisie A nog onderdeel van het wedstrijdprogramma. In de persverklaring schrijft de SONAK over de toevoeging van de Juniorbuggy’s: “We willen deze nieuwe klasse de kans geven om te laten zien of dit een meerwaarde is voor de toekomst van de autocross.”

Het maximale aantal deelnemers dat toegelaten wordt op de NK’s is 24. Deze klasse rijdt drie manches en een finale. De beste twaalf rijders plaatsen zich voor de finale. De Juniorbuggy’s staan in ieder geval in 2019 en 2020 op het programma in het Nederlands kampioenschap. Halverwege het tweede seizoen gaan het BSAC en de SONAK de aanwezigheid van de klasse evalueren en bekijken of deze klasse toekomst heeft in het NK.

Huldiging in 2019 niet direct na finalewedstrijd

Waar de kampioenen in de afgelopen jaren steeds direct na de finale gehuldigd werden tijdens een feestavond, gaat dit in 2019 veranderen. De SONAK organiseert dan een aparte feestavond op een ruim van tevoren vastgestelde datum waar de kampioenen gehuldigd worden. De kampioenen worden ondanks het ontbreken van een echte huldiging nog wel in het zonnetje gezet na afloop van de laatste wedstrijd. De SONAK geeft als reden voor deze verandering dat het organiseren van de feestavond grote druk legt bij zowel de organisatie als de mede-organisator van de laatste NK.