Finale: Wie wordt DeCrozz.nl Coureur van het Jaar 2019?

De bezoeker van DeCrozz.nl heeft gesproken. Uit de vijftien kandidaten uit de eerste stemronde voor de Coureur van het Jaar 2019 zijn er vijf finalisten overgebleven. Wij zetten ze op een rij en de stemronde is daarmee direct geopend tot en met 30 december.

Er kwamen de afgelopen dagen flink wat stemmen binnen voor de kandidaten. Hoewel het dicht bij elkaar zat, kwamen de volgende vijf namen met overtuigende cijfers uit de bus. We stellen ze op willekeurige volgorde aan je voor. Stemmen voor de finaleronde kan onderaan dit bericht.

Bart van der Putten

De jonge Bart van der Putten bezorgde Nederland voor het eerst sinds 2009 weer een Europese titel. In het FIA EK Autocross rekende Van der Putten dit seizoen structureel af met zijn grote rivaal Jakub Novotny en sleepte hij met volwassen stuurwerk de titel binnen. Ook de nationale titel had een prooi voor de man uit Deurne kunnen zijn, ware het niet dat hij de laatste wedstrijd in Albergen aan zich voorbij moest laten gaan. Het missen van de titel was het enige smetje op het seizoen van Van der Putten, die komend seizoen in een Buggy 1600-wagen te bewonderen is.

Michel Schoenmakers

In pas zijn tweede volledige seizoen pakte Michel Schoenmakers de Nederlandse titel. En dat deed hij in misschien wel de meest competitieve klasse van het Eurol NK Autocross. Met drie zeges was in Lochem al duidelijk dat de coureur uit Baarle-Nassau de hoofdprijs te pakken had, maar ook in de Autocross Masters deed hij het goed. In Klasse 7 zegevierde hij ook meermaals en was de titel een feit. Schoenmakers heeft nog in het midden gelaten wat hij volgend jaar gaat doen, maar zeker is dat hij een kracht blijft om rekening mee te houden.

Ivo Galekop

Voor het derde jaar op rij pakte Ivo Galekop de dubbel en werd hij kampioen in Autocross Masters en het NK Autocross. Een unicum want niemand haalde eerder drie jaar op rij de dubbel binnen. Hoewel de Keverklasse behoorlijk competitief was in 2019 stak de sympathieke Galekop er ook dit seizoen weer bovenuit. Een bijkomend pluspunt is dat de coureur een onuitputtelijke bron van motivatie lijkt te zijn. Zelfs met de wagen die al twee jaar op rij succesvol is zoekt Galekop altijd naar verbetering en weet hij als de beste dat stilstand achteruitgang is. Weet hij na drie keer in de finale te hebben gestaan van CvhJ verkiezing de overwinning te pakken.

Lars van Kuringe

Het was voor de jonge Lars van Kuringe het jaar van de waarheid in de juniorklasse. Hij had de Nederlandse titel willen pakken, maar die kansen waren verkeken na de laatste wedstrijd in Albergen. Desondanks werkte Van Kuringe een sterk seizoen af. Hij was de enige juniorrijder die twee finales in het NK wist te winnen. Naast het drukke schema in de juniorklasse werkte de Brabander ook nog een heel aardig debuutseizoen af in de Sprint 1600, waar hij komend seizoen zijn carrière vervolgt. Een stem voor Van Kuringe is een beloning voor het afgelopen seizoen, maar ook een aanmoediging voor de komende jaren.

Eelco Kruis

Waar Eelco Kruis in het verleden simpelweg te wisselvallig presteerde om aanspraak te maken op de Nederlandse titel, heeft de coureur uit Terband dat in 2019 om kunnen buigen. Kruis maakte nagenoeg geen fouten en dat bracht hem een tweede plaats in het Eurol NK Autocross. Tijdens zijn thuiswedstrijd in Gersloot moest hij concurrent Galekop voor zich dulden, maar op de klei van Rosmalen schreef hij dan eindelijk die finale op zijn naam. Een vijfde stek in Gendringen was het schrapresultaat en dat is veelzeggend voor het seizoen van Kruis. De concurrentie kan zich niet veroorloven om stil te zitten, Kruis is ongetwijfeld voornemens om in 2020 nog een stapje te zetten.

Hieronder kan vanaf nu gestemd worden op de DeCrozz.nl Coureur van het Jaar 2019. Dit kan tot en met maandag 30 december om 23.59. De uitslag wordt op Oudjaarsdag bekendgemaakt. Per gebruiker van de website kan er eenmaal gestemd worden (IP-adressen worden gefilterd).