Fotospecial: De finale van Gendringen in 2014

Het is alweer drie jaar geleden dat Gendringen het toneel was van een wedstrijd in het NK Autocross. Destijds was het de beslissende wedstrijd en dat leverde mooie beelden op.

Maurits Schuurmans feliciteert finalewinnaar kersvers Nederlands kampioen Thijmen Hendriks na afloop van de finale Divisie V. Beide heren hadden goede papieren om kampioen te worden, maar de Civic van Schuurmans liep de gehele dag niet lekker. Uiteindelijk komt hij als elfde over de finish en moet het doen met de tweede plek in de eindklassement. Jeroen Vonk, vertrokken van pole-postion, maakt het Honda podium compleet in 2014.

De eerste bocht bij de keverklasse finale in Gendringen. Peter Timmermans (links) en John Verberk (midden) komen met elkaar in aanraking. Het is aan de rechterkant Jan Paul Klaster die binnendoor schiet. Na complete herstart in de finale finishte Klaster als eerste. In het kampioenschap betekende het dat Klaster zijn titel prolongeerde, Timmermans en Verberk maakten het podium compleet. Opvallend feit: het gehele podium werd door Hayabusa-motoren aangedreven kevers bezet.

Valentijn Hendriks, kampioen in de juniorklasse van 2013, weet hier het startveld in de finale aan te voeren. Hij hoefde in de finale alleen maar de finish te halen om zijn titel te prolongeren. De mannen achter hem, Erik Pijnenburg en Vince Vervoort zagen nog even een kans, maar Hendriks wist in 2014 in Gendringen net als vier van de vijf andere wedstrijden de meeste punten te pakken en nam het kampioenschap mee naar Didam.

Marcel Schoo was in 2014 dichtbij de eindoverwinning in het Nederlands Kampioenschap. Door een zwarte vlag in één van de series moest hij starten in de kleine finale. Vanuit daar mocht hij achteraan starten in de grote finale. Achteraf was dat een te grote opgave, Schoo zou uiteindelijk op een tiende plaats eindigen. Edwin Tolkamp haalde zodoende zijn vierde titel binnen.

In een bizarre finale van de Superklasse werd Mike Bartelen in Gendringen toch kampioen. De op dat moment jongste Nederlands Kampioen had gewoon pole te pakken maar had in bocht twee een touche met een mede-coureur. Einde wedstrijd voor Bartelen, het leek er lang op dat hij geen Nederlands kampioen werd. Grote concurrent Dennis Kuijpers gaat over de kop en werd slechts achtste. Hij had daarmee nog steeds vier punten te weinig ten opzichte van Bartelen.

Zo aan het einde van de dag kwamen er, vooral in bocht twee, wat flinke gaten in de baan. Ook Richard Kools had hier laatst van met zijn Ford. Voor het maken van mooie prenten was dit dan wel weer aantrekkelijk.

Er stond in 2014 geen maat op Fries Haitze Idzenga, de kampioen van 2013 was in de series de snelste in de achterwiel aangedreven standaardklasse en ook in de finale wist hij als eerste de finish te passeren in de Divisie A. Idzenga gaat in Gendringen in de boek als laatste en tweevoudig Nederlands kampioen in deze klasse.

Gerbert Paus was tijdens de vorige wedstrijd in Gendringen de gevierde man.  Startend vanaf de eerste rij op plek vijf in de finale was hij de diegene die als eerste bij de bocht was. Ondanks een herstart kon niemand hem bedreigen, die uiteindelijk door pech een mooie klassering in rook op zag gaan. Peter Breederland pakte in Gendringen zijn derde titel ondanks het uitvallen in de tweede manche.

Dirk-Jan Middelveld hadden we in 2014 niet vaak aan de start gezien, maar als hij aanwezig was, liet hij zich zelf goed zien. De kleirijder was helemaal niet met het klassement bezig waar onder andere Schoo en Tolkamp wel mee bezig waren. Hij was uiteindelijk in de finale de beste en pakte na een twee plek eerder in dat seizoen in Gendringen de eerst plaats.

Het was de strijd van het seizoen. Dat wat in Gendringen uitgevochten moest worden. De strijd om de titel in de sprintklasse 2000. Tussen de nieuwkomer dat seizoen in die klasse Jacob Heeres en Chris Wagenaar. Voor Heeres was alles nieuw en Wagenaar was gebrand op zijn eerste titel in de sprintklasse. Toch leek het in de eerste bocht van de eerste serie heel erg anders op. Beide heren schatten de gladheid van de baan verkeerd in en vlogen letterlijk uit de bocht. Wagenaar kan zijn weg niet vervolgen, Heeres komt met moeite uit de greppel. In de finale is het uiteindelijk Wagenaar die wint maar doordat Heeres direct volgde op de tweede plek en constanter had gereden in 2014, met onder andere drie tweede plekken, werd hij tot kampioen bekroond.