Fotospecial: NK Pieterzijl door de jaren heen

Over twaalf dagen wordt de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap gehouden in Pieterzijl. Het is de vijfde keer dat het plaatsje in West-Groningen onderdeel is van de nationale titel. CrozzMedia dook in de archieven en vond foto’s met een verhaal uit de autocrossgeschiedenis van Pieterzijl.

1 – Guur, nat, koud…

Pieterzijl staat niet bekend om de meest tropische weersomstandigheden als het gaat om de NK’s. De editie van 2015 dreigde compleet in het water te vallen toen een enorme hoosbui over het terrein trok, maar de finales konden door goed werk van Sietse Solle en de zijnen alsnog prima afgewerkt worden en leverde spannende races op, zoals in de Sprintklasse 2000 waar men vier breed door de bocht ging.

2 – De dominantie van Pieter Mennen

2010 kenmerkt het begin van de dominantie van PML in de Sprintklasse 1600. Pieter Mennen, uitvinder en eigenaar van PML, ontwikkelde een vernieuwend frame waarmee hij in 2010 twee finales op zijn naam en zette in Pieterzijl de kroon op het werk door nog een finale én het kampioenschap te winnen.

3 – De zwanenzang van de Divisie A

Met slechts veertien geregistreerde coureurs in de Divisie A, betekent dat het einde van de klasse in het NK Autocross aan het eind van 2014. De ooit zo populaire Toyota MR2’s reden de eerste jaren in de standaardklasse, maar werden al snel opgesplitst tot een aparte klasse. In Pieterzijl begon Haitze Idzenga (901), kampioen in 2013, aan zijn campagne om de titel te prolongeren. Dat lukte.

4 – Het jaar van de gebroeders Postma

Met een tweede plaats in Pieterzijl legden Klaas en Rients Postma de basis voor hun grootste succes. In 2013 schreven de Postma’s de titel in de Sprintklasse 2000 op hun naam in Koudum na een spannend seizoen.

5 – Donkere wolken voor de juniorklasse

Hoewel het ook op de klei van Pieterzijl kan wervelen, deed dat het ook kort voor het begin van de finales tijdens de NK in 2015. Bij aanvang van de derde manche voor de junioren is het nog droog, maar niet veel later veranderd de wedstrijd op de kleibaan in een glijpartij waar zelfs IJsstadion Thialf een puntje aan kan zuigen. De wedstrijden liggen ongeveer een uur stil en in die tijd wordt hard gewerkt om de baan te prepareren voor een eerlijk verloop van de resterende finales.

6 – Brink in grootse vorm

Na miserie in Haarle tijdens de openingsronde van het NK eindigt Lammert Brink zijn seizoen ijzersterk. Met drie achtereenvolgende zeges in Lopik, Zuidland en Pieterzijl pakt Brink in 2010 zijn eerste Nederlandse titel op de natte Groningse klei, hoewel het niet vanzelf gaat. Tijdens de wedstrijd moet Brink en zijn team nog flink sleutelen om überhaupt aan de start te komen in het verdere verloop van de wedstrijd.

7 – De eerste voor Wagenaar

Na de totale dominantie van Hendrik Stadman in 2009, heeft Chris Wagenaar de zaken in 2010 het beste op orde. De Noord-Hollander wint alle wedstrijden uitgezonderd Pieterzijl, maar kan daar wel het kampioenschap op grootse wijze vieren.

8 – Rampzalige start Wilhelm Franssen

Wilhelm Franssen werd in 2013 Nederlands kampioen in de superklasse en begon het jaar daarna het seizoen als titelverdediger. Dat ging niet vlekkeloos. Franssen eindigde in de finale nog binnen de top tien, maar zijn team moest hard aan het werk tijdens de manches toen hij hard over de kop ging op de Groningse klei.

9 – Panne voor Van Leeuwen

Ton van Leeuwen wijst de cameraman aan waar het probleem zit in zijn Mitsubishi EVO. Van Leeuwen werd tweede in 2014 en zou een jaar later met een nieuwe auto debuteren. Dat liep even anders want al na de eerste manche in Pieterzijl is de dag over voor de man uit Harmelen die met een terminaal motorprobleem de strijd moet staken. Ook in Zuidwolde een paar weken later komt Van Leeuwen tot het scoren van punten en is het seizoen eigenlijk al voorbij voor het goed en wel begonnen is.

10 – Pieterzijl, de snelste kleibaan van Nederland

Pieterzijl is een geliefde baan bij coureurs en publiek. De 720-meter lange kleibaan zorgt altijd voor goede wedstrijden en staat garant voor veel spektakel. In 2015 reden de onboardcamera’s een ronde mee over de Groningse klei met Sprintklasse 2000-coureur Pieter Verboon, zo is te zien in onderstaande video: