Martijn Constable maakte in 2016 in korte tijd naam in de autocrosswereld toen hij de NK-finale in Albergen met een uiterst kleine marge op zijn naam schreef. Halverwege vorig seizoen werd de Volkswagen echter verkocht en was het tijd voor een nieuwe uitdaging samen met zijn broer Jos, de Sprintklasse 1600.

“Die auto werd na de wedstrijd in Toldijk zo goed als direct vanaf de baan verkocht, we hebben alles erbij gedaan en zijn met het aankopen van een sprinter aan een nieuw avontuur begonnen”, vertelde Martijn Constable in gesprek met DeCrozz.nl. Begin vorige maand verschenen ze aan de start in Meddo om de eerste meters van het seizoen te maken, het maakte de mannen trots. “We hebben de bolle kappen in de schuur gelaten en geprobeerd de livery van Toro Rosso uit de Formule 1 naar de cross te halen.”

Jos mocht in Meddo het stuur ter hand nemen nadat de twee in het najaar van 2017 nog twee wedstrijden op de klei konden testen. “Het is moeilijk rijden en je hebt veel meer werk dan op de klei, maar het ging wel mooi”, zei Jos na een van de omlopen in Meddo waar hij vijfde werd. Tijdens de openingswedstrijd van Autocross Masters in Pieterzijl reden de broers in twee klassen en kwamen zodoende in Klasse 7 en Klasse 8 aan de start. “Zo hebben we allebei twee dagen meters kunnen maken met de sprinter”, vertelde Martijn. Toch verliep het, ondanks dat Jos in de top-tien eindigde, niet helemaal volgens plan. “Voor de volgende wedstrijd moet er iets aan de stuurbekrachtiging gedaan worden. Ik had na een paar keer gereden te hebben enorme last. Het sturen viel mij zwaar tegen. Er is nog wel wat werk aan de winkel voor ons in de komende weken.”

Ook in de wintermaanden verzetten de broers uit Bergambacht veel werk. “We hebben veel gedaan, de auto lichter gemaakt en geprobeerd om meer vermogen uit de wagen te halen. Dat alles in de hoop dat de wagen beter werd en dat lijkt na de eerste meters ook wel echt zo te zijn”, verklaarde Jos na de eerste manche in Meddo. “We hebben alles los gehad, alleen de radiateur en tank zijn blijven zitten. We hebben een nieuwe motor en de kappenset, zijrekken en achterrek zijn allemaal vervangen. Inmiddels weten we waar elk boutje en schroefje voor dient en dat was ook de bedoeling van dit winterproject. Vorig jaar hebben we de wagen gekocht en zo hebben we er ook mee gereden, deze winter hebben we veel geleerd over hoe de wagen in elkaar steekt.”

Hoewel de Constables van nature ambitieus zijn, maken zij zich geen illusies in de zeer competitieve klasse. “We hebben totaal geen illusies dat we het even gaan maken in deze groep met rijders”, zei Martijn. Jos voegde toe: “We willen in het NK een keer rechtstreeks de finale halen. Wanneer we dat bereiken is het seizoen voor ons al geslaagd. Het gaat er vooral om dat we lekker rijden, veel meters maken en kennis opdoen met de sprinter op het hoogste niveau.”

Ondertussen werkt Jos ook al aan een nieuw project dat in 2019 op de baan moet verschijnen. “Daar kan ik binnenkort alles over vertellen, maar we gaan dit jaar eerst dit kanon proberen.”

Wordt vervolgd…