Groen licht voor AM-wedstrijd in Terwolde, Blauwhuis met volle capaciteit

Het geduld van de liefhebbers en coureurs is de afgelopen maanden op de proef gesteld, maar er is groen licht voor de eerste autocrosswedstrijden van het nieuwe seizoen. De Autocross Masters gaat op 3 en 4 juli los in Terwolde, in Blauwhuis begint de Friese Autocross Club op zondag 4 juli aan het seizoen. De eerste details over die wedstrijden zijn inmiddels bekendgemaakt.

Het was nog spannend of TACO Terwolde groen licht zou krijgen voor de traditionele zomerse wedstrijd. Het binnenhalen van de vergunning was gecompliceerd omdat het gaat om een tweedaags evenement, terwijl er in eerste instantie nu groen licht is voor eendaagse evenementen. Dat heeft alles te maken met de testcapaciteiten die op orde moeten zijn. Maar maandag kwam er goed nieuws. De tweedaagse opening van het Autocross Masters-kampioenschap mag doorgaan, al zijn er wel flink wat regels aan verbonden. Zo zal de wedstrijd voor het reguliere publiek nog niet toegankelijk zijn, maar mogen coureurs wel zeven monteurs (vanaf 12 jaar) meenemen. Deze mensen gaan om vrijdag allemaal tegelijk de zogenaamde bubbel in.

Voor toegang tot het terrein in Terwolde moeten ze een coronatoegangsbewijs hebben. Dit betekent dat ze volledig gevaccineerd zijn, een negatieve test kunnen overleggen of aantoonbaar hersteld zijn van het coronavirus. Een test voor de wedstrijd kan gratis aangevraagd worden via testenvoortoegang.nl. Die test is 40 uur geldig.

Volle capaciteit op Blauwhuis

In tegenstelling tot Terwolde zal er in Blauwhuis wel publiek toegelaten worden. De Friese Autocross Club laat weten dat het “gewone aantallen” kan toelaten bij de wedstrijden. Dit gaat doorgaans om 3.000-4.000 toeschouwers per wedstrijd. Ook daar moet aan de poort een zogenaamd coronatoegangsbewijs getoond worden. Het is verplicht om in de voorverkoop tickets te reserveren. Eenmaal binnen is het niet verplicht om mondkapjes te gebruiken, noch hoeft de anderhalvemetermaatregel nageleefd te worden. Kaarten voor die wedstrijd zijn inmiddels te bestellen in de webshop op fac-autocross.nl. Op het programma staan de vijf vaste klassen. In totaal is er in deze klassen plek voor 180 deelnemers.

In het zuiden van het land hoopt ASUZ ook te kunnen beginnen met de eerste wedstrijd. Deze afspraak in Horst staat gepland voor zondag 18 juli. De definitieve vergunningen zijn nog niet binnen, maar de organisatie heeft “zeer goede hoop” dat de wedstrijd gewoon door kan gaan. Hier zullen de vaste klassen van de ASUZ rijden met een nachtcross als aanvulling. Mocht de wedstrijd in Horst niet doorgaan, wordt de wedstrijd op 17 oktober ingehaald.

Lees ook: