Hofstra stapt over naar PML: “Aan de auto ligt het niet meer”

Dit weekend rijdt Rene Hofstra zijn thuiswedstrijd in Gersloot. Met een volledig nieuwe wagen die hij begin deze maand in Makkinga al eens aan de tand voelde. Hoewel Hofstra 2018 beschouwt als een leerjaar schept zo’n fonkelnieuwe PML toch verwachtingen. “De druk komt nu meer bij mij te liggen dan bij de auto”, zei Hofstra in gesprek met DeCrozz.nl.

Zijn tweede NK-seizoen sinds de rentree in de sprintklasse verliep niet naar wens voor Hofstra. “We hadden er meer van verwacht omdat we met een nieuwe motor kwamen”, blikte hij terug. “Het was eigenlijk gewoon een pechseizoen. Je moet tijdens de NK’s ook een beetje geluk hebben om de finales te halen en als het dan niet loopt, blijf je daar een beetje in hangen. In Rosmalen moest het wat mij betreft echt gebeuren en daar ging het ook best goed, maar kozen we verkeerde banden in de B-finale. Zo gaan die dingen nu eenmaal.” Het seizoen kwam vroegtijdig tot een einde door een motocross-ongeluk, de andere hobby van Hofstra.

Toch leverde die blessure ook iets positiefs op, de Friese coureur kon vroeg beginnen met de plannen voor dit seizoen. “Het was een reset wat betreft de motivatie”, vervolgde hij. “Met nieuw materiaal leef je er sowieso naar toe om weer te gaan rijden en met nieuwe plannen moet je altijd vooruitdenken. Het was een voordeel dat we zo vroeg konden beginnen met het bedenken van iets nieuws.” Gevraagd waarom hij afscheid besloot te nemen van de oude vertrouwde sprinter, voegde hij toe: “De auto was goed, maar het frame was oud. We konden er geen verbeteringen meer uithalen en dan moet je op een gegeven moment afscheid nemen.”

De PML heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als hét frame voor de Sprintklasse 1600 met diverse titels in het Nederlands kampioenschap en de Autocross Masters. Ook voor Hofstra voelde de nieuwe bolide vanaf de eerste meters vertrouwd: “Het gaat eigenlijk vanzelf als je in zo’n auto stapt. Deze ligt gewoon beter op de baan en is bij de starts ook een stuk beter. De nieuwe snufjes in deze auto moet ik wel aan wennen en we hebben nog wat kinderziektes die we af moeten werken.”

Hofstra krijgt daar zondag de gelegenheid voor als hij vlakbij zijn eigen woonplaats in actie komt op de zandbaan van Gersloot. De wedstrijd telt onder andere mee voor het kampioenschap van de DAC. In het NK hoopt hij dit seizoen definitief door te stoten tot de finales. “Het halen van finales moet toch wel lukken dit jaar. Vorig jaar hikten we er steeds al tegenaan met de startplekken in de B-finale, nu moeten we klaar zijn om die stap te maken naar de grote finale.”