Jaspers boekt nieuwe EK-zege in Frankrijk, Pähler blijft klassementsleider

Styn Jaspers heeft zondag voor de tweede achtereenvolgende keer een wedstrijd in het FIA EK Autocross gewonnen. Op het circuit van St. Georges de Montaigu was Jaspers opnieuw de snelste in de eindstrijd. Teamgenoot Ed van Asten verloor een podiumplek in Buggy 1600 na een aanrijding in de finale.

Foto: Archief – EK Seelow 2019

Bij de Juniorbuggy’s is Jaspers de dominante coureur dit seizoen. Ook in de derde wedstrijd van dit seizoen was hij de beste. Met de maximale score van 35 punten heeft Jaspers goede zaken gedaan voor zijn kampioenschap. Hij heeft nu een voorsprong van 18 punten op zijn directe concurrent Daniel Pytloun. Die Tsjechische coureur liet namelijk een steek vallen in de finale. Hij viel al na een paar ronden uit. Jasper kon onbedreigd naar de zege sturen voor Jakub Safranek en Kristians Grencis. Teun van Asten eindigde op de zevende plaats in die finale.

In de Buggy 1600-klasse was er ook kans op een Nederlandse overwinning, maar dat gebeurde niet. Van Asten vertrok van pole-position, maar ging in de eerste bocht van de baan na een touché met een andere coureur. In de bocht daarna werd Van Asten vervolgens weer geraakt en ging hij over de kop. F&S-coureur Kevin Peters ging vervolgens met de overwinning aan de haal. Hij hield de Fransman Thomas Christol achter zich. Ook de derde plek werd bezet door Damien Crépeau. Ed van Asten werd uiteindelijk als achtste geklasseerd, maar reed de wedstrijd niet uit.

Timo Pähler ontbrak na twee achtereenvolgende overwinningen in EK-wedstrijden in de eindstrijd van Buggy 1600. De coureur kwam in de halve finale in contact met een andere rijder en moest zich terugvechten. Dat lukte heel aardig, maar Pähler bleef op 20 centimeter van de vijfde plaats steken en ging niet door. Wel gaat Pähler nog aan de leiding in het kampioenschap. Ook Ingo van Lipzig, Jimmy Poelarends en Samantha Breederland werden in de halve eindstrijd uitgeschakeld.

Bij de Superbuggy’s haalden twee Nederlanders de finale. Gijs Kovac en EK-debutant Joey Poelarends mochten zich mengen in de strijd. Vooraan ging de overwinning echter naar Petr Nikodem, die met zijn blauw-witte machine ijzersterk reed. Hij hield Florent Tafani en Ervins Grencis achter zich. Zij wonnen een plekje toen Jakub Kubicek in de laatste ronde van de finale in de fout ging en stilviel. Kovac werd als zevende geklasseerd, Poelarends eindigde in zijn eerste EK-finale als achtste.

De EK-rijders hebben door het wegvallen van Toldijk een ruime maand rust. Op 21 en 22 augustus gaat het seizoen verder met de wedstrijd in Prerov.