Kalender voor het FIA EK Autocross 2021 bekendgemaakt

De mondiale autosportbond FIA heeft de voorlopige kalender voor het FIA EK Autocross wereldkundig gemaakt. De opvallendste toevoeging is de wedstrijd op Nederlandse bodem, waar we gisteren al melding van maakten. De EK-kalender telt in totaal tien wedstrijden en één reserve.

De organisatie achter het EK Autocross moest in 2020 al vroeg besluiten om een streep door het seizoen te zetten. Reden was vanzelfsprekend het coronavirus, waardoor de sport vrijwel overal op een lager pitje kwam te staan. Waar bronnen rond de Nederlandse/Belgische kampioenschappen ons hebben laten weten dat de beoogde kalenders voor 2020 niet hetzelfde hoeven te zijn in 2021, lijkt het EK Autocross wel gekozen te hebben voor die opzet.

Alle wedstrijden die voor 2020 ingepland waren, zijn ook in 2021 weer opgenomen in het wedstrijdprogramma. De toevoeging van Toldijk is daarmee de meest verrassende. Het seizoen wordt traditiegetrouw geopend in Seelow met aansluitend een Litouws/Letse double-header met wedstrijden in Musa en Vilkyciai. Met een tussenpauze van een week gaat het kampioenschap vervolgens verder in Cunewalde, met aansluitend de wedstrijd in Nova Paka. Geruchten over sluiting van dat circuit lijken daarmee vooralsnog niet heel erg concreet. In juli gaat men richting Frankrijk, waarna het EK-circus voor het eerst sinds 1993 in Nederland neerstrijkt.

De afsluitende manches worden vervolgens gehouden in Prerov, Saint Igny de Vers en Maggiora. Omdat het redelijk aannemelijk is dat er nog een wedstrijd geschrapt zal worden, heeft men een reserve opgenomen in het programma. Deze zou op 9 en 10 oktober gehouden kunnen worden in het Spaanse Mollerussa, anderhalf uur ten westen van Barcelona.

Kalender FIA EK Autocross 2021

  • 15/16 mei: Seelow
  • 5/6 juni: Musa
  • 12/13 juni: Vilkyciai
  • 26/28 juni: Cunewalde
  • 3/4 juli: Nová Paka
  • 17/18 juli: Saint Georges de Montaigu
  • 31 juli/1 augustus: Toldijk
  • 21/22 augustus: Prerov
  • 18/19 september: Saint Igny de Vers
  • 25/26 september: Maggiora

Reserve: Mollerussa 9/10 oktober

Meer details over wedstrijdindeling

In tegenstelling tot voorgaande jaren krijgt niet elke wedstrijd het volledige palet aan klassen. Het EK Autocross wordt in 2021 in de basis gevormd door drie klassen: Superbuggy’s, Buggy 1600 en Juniorbuggy’s. Daarnaast zullen nog eens vier klassen rouleren. Touring AX (toerwagenklasse) doet in totaal vijf wedstrijden mee, hetzelfde geldt voor Euro XC en XC Touring Academy. Nagenoeg alle organisaties krijgen één of twee van deze klassen op bezoek. Tijdens de finale races in Maggiora worden zelfs alle zes de klassen aan de start verwacht.

Behalve in Toldijk. Daar staan op dit moment alleen de drie vaste klassen op papier ingetekend. In 2019 liet de organisatie nog weten in te zetten op alle klassen, maar dat gaat naar verwachting dus niet gebeuren. Het biedt overigens wel kansen om een ‘eigen’ gastklasse aan het programma toe te voegen. De organisatie liet tijdens de informatieavond in Kotten (november 2019) weten dat de Keverklasse in het plaatje zou passen om als eventuele gastklasse te fungeren. Volgens de organisatie zou deze ‘typisch Nederlandse’ klasse prima thuishoren tijdens een EK-wedstrijd.