Team Postma Autosport gooit het in 2018 over een andere boeg

Na twee seizoenen in de Superklasse komt Klaas Postma van Postma Autosport dit seizoen uit in de Sprintklasse 1600. Waarom deze nieuwe uitdaging, het is simpel: “Dit kwam op m’n pad.”

Na een elfde plaats in 2016 en een zevende plaats in het eindklassement van de Superklasse afgelopen jaar besloten de broers Rients en Klaas Postma dat het tijd was voor iets anders. Rients besloot een stap terug te doen en Klaas besloot afstand te doen van de 4×4, deze F&S schijnt in 2019 weer aan de start te komen. “Rients wilde wel minder gaan rijden of stoppen”, begint Klaas Postma het gesprek met DeCrozz.nl. “Ik heb toen besloten de 4×4 weg te doen, ik had daar toch minder mee.” Ook met betrekking tot de motoren moest er ander geschut komen om echt een voet tussen de deur te krijgen in de Superklasse. “Je moet nou eenmaal andere motoren hebben om te kunnen winnen. In de Sprintklasse 1600 wordt dat ook moeilijk, maar ik heb de auto van [Erik] Diepenmaat over kunnen nemen en daar ga ik het avontuur graag mee aan. Ik zie het wel zitten, anders had ik het niet gedaan.”

Tot op heden is er nog weinig gebeurd aan de Sprint 1600-bolide waarmee Postma over een ruime maand aan de start wil staan in Haarle. “We zijn nu druk aan het ontwikkelen en ik hoop in Pieterzijl tijdens de Autocross Masters voor het eerst te kunnen rijden, maar we zetten nu de schouders er met z’n allen onder. In een opwelling hebben we ook de vrachtwagen aangepakt en geschilderd. Dat ging alleen even mis, die stond bij de spuiter en is nu weer klaar. Binnenkort komen daar de stickers weer op en dan hopen we die ook te kunnen presenteren in Pieterzijl.”

Gevraagd naar de verwachtingen en doelstellingen voor de Sprint 1600, zei Postma: “We gaan met een nieuw concept starten en we moeten vooral meters maken, maar uiteindelijk willen we in de top meedraaien. Wat er ook gebeurd. Het gaat moeilijk worden [met een automotor] in het zand, maar ik zet me er 100 procent voor in!”

Voordat Klaas en Rients de stap naar de Superklasse maakten, kwam Klaas enkele jaren aan de start in de Keverklasse. Het afscheid nemen van die klasse doen nog altijd een beetje pijn. “Ik heb daar echt wel spijt van gehad, achteraf dat die wagen weg is gegaan. Het ging gewoon heel erg goed, maar ik kon niet rijden omdat ik m’n knie toen brak”, vervolgde Postma. “We dachten dat de belangstelling voor de kevers wat af zou zakken qua belangstelling, maar dat begint nu juist weer te groeien.” Postma Autosport is als motorleverancier wel bedrijvig in de Keverklasse met onder andere Eelco Kruis en Nederlands kampioen Ivo Galekop die voor het team uitkomen.

Flinke uitbreiding van het team

Broer Rients mag dan een stap terug gedaan hebben, bij de familie Postma is een flinke uitbreiding gekomen. Daan, de zoon van Rients, debuteerde begin deze maand in zijn bolide waarmee hij gaat deelnemen in de Dutch Junior Buggy Cup. “Hij debuteert in Langeveen en als het een beetje kan gaan we ook nog alle Masters rijden”, voegde Klaas toe. “Daarnaast rijden Sven en Mike beide in de Mini Buggy, ze wisselen de wedstrijden in ‘het NK’ af. Het ligt toch ook wel een beetje aan het werk. De klantenkring is in de afgelopen jaren zo groot geworden dat we zo nu en dan wel moeten kiezen. Klanten gaan wat dat betreft altijd voor, daar ben ik eerlijk in.”

“De opvolging zit me op de hielen”, concludeerde Postma lachend. “Ik heb altijd gezegd dat ik voor m’n vijftigste niet ga stoppen, dus ik heb nog negen jaar. Maar ik weet niet of ik dat vol kan houden. Dit vergt nu al heel veel tijd. We hebben de projecten een voor een afgerond en nu kan ik bezig met de 1600. Dat kan ik niet alleen, maar doe ik met het hele team.”

Eerste overwinning van het seizoen al een feit

Het ziet er nog een beetje onwennig uit als Daan zijn examen moet doen voor de ogen van de KNAF-officials. Het is pas de tweede keer dat de jonge coureur in de buggy rijdt. “De zenuwen waren gisteren wel aanwezig toen hij de eerste meters maakte bij ons in de straat”, zei oom Klaas. Wanneer de startlichten gedoofd zijn, is daar nog weinig van te merken. De voormalig karter geeft de A&P flink de sporen.Hij start rustig mee met de gevestigde orde en kan goed volgen. Door wat koelproblemen zit een goed resultaat er in Meddo nog niet in, maar bij de tweede testwedstrijd stapt Daan met een enorme glimlach uit de wagen. Ondanks een valse start weet hij één van de manches winnend af te sluiten. De stal van Postma is een nieuw talent rijker.

Check ook: