Koppelingsplaatjes: Coureurs enthousiast over experiment in Pieterzijl

Sietse Solle en de zijnen van SANN hadden voor de Autocross Masters-wedstrijd in Pieterzijl iets speciaals bedacht. Het eerste concept werd al in 2018 gepresenteerd, maar afgelopen weekend was het dan zover. De baan was voor Nederlandse begrippen uniek. Door de coureurs werd het experiment in ieder geval met veel enthousiasme ontvangen.

De grote baan in Pieterzijl was voor vele coureurs, in totaal hadden 281 rijders zich ingeschreven, een nieuwe ervaring. De rijders met 4×4-aandrijving konden zich volledig uitleven, maar ook de toerwagens konden hun volledige potentieel benutten op de 1.245 meter lange baan. Peter Breederland en Jens van de Vossenberg nemen in bovenstaande foto de lange doordraaiende bocht op volle snelheid.

Aangezien de weersomstandigheden de beide dagen eigenlijk boven verwachting goed waren, waren de baanomstandigheden erg goed en liepen de snelheden hoog op. Het zorgde echter voor veel stof wat door de zonneschijn moeilijk onder controle te krijgen was. Voor de finales op zaterdag werd de rulle grond over de baan getrokken waardoor stof eigenlijk geen issue meer was. Het programma liep onder andere door deze omstandigheden en het baanonderhoud flink uit, toeschouwers kregen in twee dagen bijna 25 uur aan autocross voorgeschoteld. Hierdoor kon de superfinale zaterdagavond ook niet meer gereden worden.

Voor Willem Snijder kwam het autocrossweekend in Pieterzijl tot een vroegtijdig einde. Motorfalen gevolgd door brand in de achterkant van de wagen zorgde ervoor dat Snijder veel herstelwerk voor de boeg heeft in de komende dagen en weken. De coureur kwam zelf gelukkig zonder problemen uit zijn wagen.

Ook voor thuisrijders Hendrik Glas (equipe met Jakob Kuil) ging het mis tijdens de thuiswedstrijd in Pieterzijl. Op vrijdag vloog Glas over de kop met 4×4-wagen.

Bert-Jan Hoepel tekende met zijn nieuwe Toyota al in de tweede wedstrijd voor een overwinning. Na een incident eerder in het weekend, herstelde hij zich knap door de finale in Klasse 3 op zijn naam te schrijven. De grootste concurrent, Peter Breederland, viel vroegtijdig uit.


Foto: Bregje Hermkens

Jelle Dens was een van de pechvogels in Pieterzijl. De Vlaming was onderweg naar een finaleplek in Klasse 7 toen hij in de halve finale op een stilstaande auto klapte. De coureur kwam aanvankelijk nog wel zelf uit de auto, maar werd met rugletsel overgebracht naar het ziekenhuis van Groningen. Daar werd de coureur zondagmiddag ontslagen, maar zijn seizoen is naar verwachting wel voorbij. De coureur heeft een flinke herstelperiode voor de boeg met twee gebroken rugwervels.

Jan-Paul Klaster kwam sterk voor de dag op de klei van Pieterzijl en had het in de finales aan de stok met Ivo Galekop. Zaterdag besliste hij de strijd in zijn voordeel terwijl de regerend Autocross Masters-kampioen tweede werd. Ruben Boeckx maakte het podium compleet.

Na zijn EK-debuut in Seelow kwam Jacob Heeres in Pieterzijl voor het eerst met de 4×4 in actie op Nederlandse bodem. Heeres was de baas in Klasse 10, maar moest in de 4×4-gastklasse toch wel verrassend het onderspit delven tegen een bijzonder sterk rijdende Jimmy Poelarends.

Het nieuwste was er na een eerste Autocross Masters-weekend wel af bij de nieuw geprepareerde MR2 van Sander de Haan. De coureur sloeg in de eerste bocht van de Klasse 1-finale hard over de kop en leek klaar te zijn. Met vereende krachten kwam de voormalig Nederlands kampioen toch weer aan de start en sleepte hij nog een tweede plaats uit het vuur achter Mike Bruins. Voor Bruins was het de tweede achtereenvolgende overwinning nadat hij de finale in Baarle-Hertog ook op zijn naam schreef.

In Klasse 7 en Klasse 8 stond geen maat op Benjamin Vandergeeten. De Belgische rijder was met zijn 4×4-bolide de concurrentie meermaals te snel af. In Klasse 7 werd het podium gecompleteerd door Michel Schoenmakers en Jari Kroon, eerder winnaar van de finale in Baarle-Hertog. In Klasse 8 was Vandergeeten ook de snelste, daar won hij voor Jimmy Poelarends en Richard Huisman.

Wat voor Gerrit van Mourik en Sjinkie Knegt een productief testweekend had moeten worden, draaide uit op een hoop herstelwerk. Van Mourik was het gehele weekend dominant in Klasse 3 tot hij in de finale kort na de start in aanraking kwam met Stijn Sommen. Samen sloegen ze over de kop met flink wat schade als gevolg.

In de Juniorbuggy’s (Klasse 6) werd Nick Kooremans de winnaar nadat hij Ricardo Otto kon verschalken in een mooi duel. Tijs Kovac werd derde. Jelle Bogemans, de Belgische rijder in deze klasse, crashte op vrijdag en brak daarbij zijn pols. 

In Klasse 9 werd de strijd in het voordeel van Moos Kroon beslist. De regerend kampioen in Klasse 9 had het goed naar zijn zin op de klei in Pieterzijl, hij werd bovendien nog zesde in Klasse 10. Na de eerste start moest Kroon nog sterk rekening houden met Huub Jansen, maar die viel stil na de complete herstart die veroorzaakt werd door de equipe Ripperda/Schulze.

In Klasse 4 ging de overwinning voor de tweede maal op rij naar Mike Uenk, hij won met grote afstand voor Corinta Boon en Gerjan Teitsma. Gijs Kovac (rechts) werd vierde.

De zon was bijna helemaal achter de horzon verdwenen toen de coureurs in Klasse 2 aan de start stonden voor het slotstuk van de dag. Nadat Seppe Aerts na een bliksemstart aan de leiding ging, viel de MR2-coureur in het zicht van de haven stil. De overwinning was daardoor enigszins verrassend voor Erwin Homan, de lokale rijder in deze klasse. Eerder op de dag werd Homan ook al tweede in Klasse 3.

Zie ook: Uitslagen Autocross Masters Pieterzijl 2019