Koppelingsplaatjes: Europees seizoen geopend in Seelow

Afgelopen weekend begon het FIA EK Autocross met de eerste ronde in het Oost-Duitse Seelow. Racingpics.eu-fotograaf Frank Moczarski aanwezig en hij zorgde voor de volgende reportage:

In de Touring AX-klasse was de Tsjechische coureur Václav Fejfar succesvol. Hij won de finale met overmacht nadat hij in de manches ook al een zege pakte. Fejfar voerde een drietal Skoda’s aan in de finale. Bart de Haas werd in een andere Skoda de beste Nederlander op de vijfde plaats.

Voor Mike Bartelen zat er niet meer in dan een zesde plaats in Seelow. Hij moest daarmee Wiely Albers nog voor zich dulden die de eer opstreek als beste Nederlander. Hier zien we Bartelen in de achtervolgen op de Letse coureur Ervins Grencis.

De Nederlandse rijders waren goed vertegenwoordigd in de Junior Buggy-klasse. Met vier talenten uit ons kleine kikkerlandje present in de finale, konden zij aardig tegenstand bieden. Bart van der Putten werd de beste Nederlander, hij eindigde kort voor EK-debutant Ricardo Otto. Tijs Kovac en Styn Jaspers werden negende en tiende. Voor Samantha Breederland was het al een hele prestatie dat ze aan de start stond nadat ze eind vorige maand een vervelende crash beleefde in Valkenswaard. De dame uit Zuidland kwam net tekort voor een plek in de finale.

De overwinning bij de Junior Buggy’s was voor de Tsjechische rijder Jakub Novotny in een door Suzuki aangedreven bolide. 

Voor Bernd Stubbe verliep het openingsweekend in het EK niet naar wens. De meervoudig Europees Kampioen bleef in de heats steken en liep de finale mis. 

In die finale pakte het stokpaardje van Fast & Speed zijn eerste zege van het seizoen. Florent Tafani domineerde in de eindstrijd en kwam met een voorsprong van vijf seconden eenzaam en alleen aan de finish. 

Geen droomstart voor Timo Pähler. De coureur ging aan de leiding in de finale, maar verloor door een lekke band al het tempo in zijn wagen en werd uiteindelijk negende.

De overwinning in de Buggy 1600-klasse ging daarop naar Luxemburger Kevin Peters die Petr Nikodém achter zich hield. 

Adriaan Boele lag op podiumkoers in Seelow tot technische problemen hem parten speelden. Een afgebroken spruitstuk haalde het tempo uit de Skoda waardoor hij in slakkengang naar de finish moest en uiteindelijk als achtste geklasseerd werd.

Lees ook: