Koppelingsplaatjes: Het geduld wordt beloond op vrijdag in Pieterzijl

Nadat het donderdag bij aankomst behoorlijk nat was in Pieterzijl, bleef het vrijdag op de eerste wedstrijddag aardig droog en was het zelfs aangenaam warm. Het publiek was zoals gezegd niet aanwezig, maar de aanwezigen kregen wel degelijk een mooie show voorgeschoteld. Het geduld werd op de proef gesteld, maar de rijders werden beloond na het lange wachten. DeCrozz.nl doet verslag.

De nieuw gekleurde Audi van Robert Beelen was een van de blikvangers op de eerste dag in Pieterzijl. Duidelijk werd dat de wagen een nieuw uiterlijk heeft, maar dat de binnenkant niet bepaald aan snelheid ingeboet heeft. Beelen schreef de finale op zijn naam voor Mariska Verhees en Sjinkie Knegt.

Het Rescue-team had vrijdag wel degelijk wat te doen op de eerste dag in Pieterzijl. Hier moesten ze in actie komen na een tuimeling van Pieter Poelstra en Sprint 2000-debutant Arnold van der Veen.

Bij de junioren was de overwinning vrijdagmiddag voor Mike Uenk. De coureur komt dit jaar niet meer in het vertrouwde rood in actie en daarom moesten de kijkers een paar keer knipperen voordat ze door hadden welke coureur in de #401 zat. Het was Uenk, die de finale met een lengte voorsprong op zijn naam schreef.

In Klasse 9 was het veld weer behoorlijk gewaagd aan elkaar. Mervin Klaassen en Stefan Gerrits streden voor de derde plaats in de finale. Dat ging bijna mis, maar uiteindelijk bleef Klaassen overeind. Hij werd derde. Gerrits viel nog terug tot de veertiende plaats. De zege ging naar Nederlands kampioen Huub Jansen.

In de Keverklasse was het startveld in de breedte niet zo sterk als we in de afgelopen jaren gezien hebben, maar de kopmannen vochten toch wel weer een aardig duel uit. In de finale was Eelco Kruis de baas voor Marco Raben en Niels Smal.

Lucas Konings was in Klasse 7 een van de sterke mannen, maar hij greep wel naast de zege. Na een herstart vanwege een crash kon Konings de koppositie niet weer pakken, hij moest genoegen nemen met de derde stek achter Yori Verhey.

De zege in Klasse 7 ging naar de sterk rijdende Maikel Weststrate.

In Klasse 1 was Mike Bruins de sterkste man. In een door de Toyota MR2’s gedomineerd startveld was hij de beste voor John Kerstens en Arjan Oord.

Voormalig vrije standaard-kampioen Ybe Vellema heeft de voorbije winter gewerkt aan een nieuwe toerwagen en vrijdag kon hij de wagen eindelijk aan de tand voelen. Aanvankelijk liep dat vrij aardig, maar in de finale speelden technische problemen op en moest hij het voor gezien houden. 

Dirk-Jan Middelveld was een andere pechvogel op de vrijdag in Pieterzijl. Met de nieuwe Trackline ging Middelveld hard over de kop in de eerste bocht. De schade was aanzienlijk en de Nederlands kampioen van 2018 komt de rest van het weekend niet meer in actie.

In Klasse 8 was dit een gevecht om de ereplaatsen, want de zege was voor de ijzersterke Ricardo Otto. Michel Schoenmakers eindigde als tweede voor provinciegenoot Erik Pijnenburg. Dit was de beslissende move in de finale van Klasse 10, de Superklasse. Max van Grieken voerde al wat ronden de druk op bij Willem Lam. Na enkele ronden ging Lam in de fout en profiteerde Van Grieken handig door er langs de binnenkant voorbij te gaan. Er was sprake van een touché waarbij Lam in de grondwal terechtkwam. Van Grieken pakte de zege voor Mike Bartelen en Dennis Kuijpers.