Koppelingsplaatjes: Ruim 150 deelnemers ‘knalle’ tijdens laatste RAMO-wedstrijd in Halle

Op zondag 9 oktober vond in Halle de laatste ronde van het open RAMO kampioenschap plaats. Ruim 150 deelnemers deden mee op de zandbaan die we kunnen kennen van onder andere de NK wedstrijd van 2018. Na de start een lang recht stuk, bocht naar links en naar beneden om weer met volle snelheid terug te rijden naar de andere kant. Het weer zat de organisatie dit jaar mee en waren boven verwachting ruim 1000 bezoekers op de laatste cross in het oosten van ons land gekomen, een mooie opsteker voor de club HACC. Michelle Vergeer verzorgde voor ons deze fotoreeks.

Sven Eggink sloot zijn debuut jaar in de juniorenklasse met zijn eerste overwinning. Voor het RAMO kampioenschap was dat ook belangrijk want hij pakte hier misschien wel onverwachts de titel. Danny Messink werd tweede in Halle en pakte ook de tweede plek in de eindstand voor Youri Lankheet. Bram Littel (522) werd in de finale zesde net voor Mike Snippe en Rick van der Wijst (567)

Maarten de Weerd was niet actief in Halle als coureur, maar zijn auto zoals we hem kennen wel. Bastiaan Hoogeboom mocht een dagje spelen in het zand van Halle in de Trendhout 1600-auto. De nieuwe Nederlands kampioen van de twee liters werd knap tweede bij de 1600’s en in zijn ‘eigen’ klasse, de combiklasse werd hij derde. Ricardo Otto won de finale van de sprint1600 klasse. Dirk Jan Middelveld werd derde in zijn eerste wedstrijd van het seizoen, nadat hij is hersteld is van zijn armblessure.Na zijn overwinning op de kletsnatte baan van Rosmalen zat Jan Maarten Schuurman twee weken lang op rozen. Spreekwoordelijk, want hij heeft bijna alles schoon gemaakt aan de auto wat onder de modder zat, daags na de wedstrijd vertelde die ons dat hij ruim 4 uur lang heeft zitten schoonmaken en een container vol met modder heeft opgeleverd. Maar is hij zijn helm nou vergeten? Schuurman sloot de dag in Halle af met een tiende plaats. Zonder dat Jan Hendriks in Halle aanwezig is hij kampioenschap geworden van 2022, de tweede plek ging naar de winnaar van deze klasse…

In de Combiklasse was dat Mervin Klaassen, de Zeeuw wilde nog één dagje buitenspelen. Met een andere helm dan dat we gewend zijn pakte hij zijn concurrentie in een mooie faire strijd in de finale. Zoon Klaassen, Pim reed ook mee vandaag op het zand. Hij werd in de finale van de Minibuggy’s tiende. Daar ging de winst naar Daan Spies voor Julian Reints en Jens Noorenbos.De nummer drie van het afgelopen NK seizoen Tom Keizer mag zich in de divisie V klasse zich RAMO kampioen 2022 noemen. De man die misschien meer verdiende op het NK met slechts maar één podiumplek, werd afgelopen seizoen twee keer eerste en twee keer tweede, hij miste een wedstrijd maar won met een ruime voorsprong het kampioenschap. In Halle moest hij Lars Kuipers voor laten van equipe Bekhuis/Kuipers en achter hem werd finishte die andere Kuipers, met Monique achter stuur.  Bij de collega’s in de regioklasse won Etiénne Hermanns voor Marjolein Nooteboom en Kees Viset. Hermanns pakte mede door deze overwinning ook het kampioenschap.Ere wie ere toekomt. Jochem Wisselink won in Halle de Juniorbuggy-klasse. Alleen hij was maar alleen voor deze klasse. Maar dan is uitrijden altijd nog een belangrijke factor. Hij kon gelukkig mee starten bij de keverklasse. Wisselink pakte ook de titel in het RAMO-kampioenschap. Marco Raben won in de keverklasse de finale en wist Rik Pasman en Jeroen Jufferman af te schudden.Edwin Tolkamp stapte over naar de Superklasse, alleen was het nog niet echt een match eerlijk gezegd tussen de timmerman en de grote jongens F&S auto. “Ik kan hem nog niet de baas zijn”, vertelde Tolkamp eerder dit seizoen, die telkens wat pech en in de hoek van de ongelukken zat. Maar in Halle konden we zien dat de auto het best naar zijn zin kon hebben. Het was Peter Versluis die een dagje los ging in het zand. Nu hoeft Tolkamp zich echt geen zorgen te maken, maar het lukte Versluis om een mooie strijd te laten zien in de combiklasse met de uiteindelijke winnaar Klaassen. Versluis hield het enkele rondes vol om hem voor te blijven, misschien door wat minder hoeveelheid wedstrijd ritme kon hij de eerste plek niet vast houden en werd keurig als tweede afgevlagd. Over wedstrijdritme gesproken, Twan Tuchter maakte zijn wedstrijddebuut in de toerwagenklasse. Tuchter neemt het stuur over van senior die heeft aangegeven dat zijn tijd is geweest. Met een uitstekende tweede plek op het NK afgelopen seizoen als toetje. Twan is zelf actief DEC- rijder en mocht in Halle alvast proeven aan wat het komend seizoen staat te wachten. In alle series en finale wist hij als eerste te finishen, waar hij in de finale Maik Knoefmann en Bert Gussinklo achter zich liet.

In Halle vond ook de laatste cross van de Dutch Endurance Cup (DEC) plaats. In 3x 20 minuten crossen met in totaal 20 auto’s wonnen Jobbe Boesveld en Jan Maarten van den Brink uiteindelijk, zij hadden de meeste rondes gereden.  In het kampioenschap deden Wilco Hoezen en Juul van Lier goede zaken en werden de ‘Bikkels’ van 2022 in de DEC.

Bekijk hier ook de samenvatting terug gemaakt door Bart Demkes. Daar zien we onder andere de laatste crossmeters van Hennie Kuipers, die nu echt na maar liefst 40 jaar zijn helm aan de wilgen hangt.