Koppelingsplaatjes: Ruim 300 deelnemers present in tropisch Terwolde

De derde wedstrijd van de Autocross Masters vormt jaarlijks een hoogtepunt op de autocrosskalender. Terwolde was het strijdtoneel waar 312 deelnemers het afgelopen weekend in actie kwamen. Onder extreme weersomstandigheden, er werden temperaturen gemeten van boven de 33 graden, werd er gestreden om het eremetaal van de Terwoldse AutoCross Organisatie, een club met bijna zeventig actieve leden. Fotografe Bregje Hermkens maakte voor ons de volgende reportage.

Bijna iedereen was goed voorbereid op de warme weersomstandigheden en zocht verkoeling in de schaduw, in een zwembad langs de baan of door flink door te drinken. “Beelen = Back”, schreef de organiserende club op haar social media. De TACO-rijder wist na een goede tweede NK in Oldebroek dat het goed moest komen. Toch durfde Robbert Beelen nog niet vol gas te gaan, verklaarde hij achteraf. Dat alles had te maken met de flinke buiteling van een jaar eerder, maar dit belooft nog wat voor de rest van het jaar. Beelen won op beide dagen in klasse 3. Klasse 6, de juniorbuggy’s met een maximale motor inhoud van 600cc waren met een mooie groep vertegenwoordigd op de klei van Terwolde. In de finale van zondag was de overwinning voor Nick Kooremans. Jelle Bogemans werd tweede en Equipe van Rijt, hier rechts op de foto met de PML-buggy, werd derde. Lammert Brink trekt eens per jaar zijn overall uit de kast om nog eens te voelen hoe het ook alweer moest.  Hij deed in de snelle Toyota van Mark van Boven mee in de gastklasse, de Divisie V. Brink won deze klasse nipt voor Werner van Rossum na een mooi duel. De wagen van Van Rossum was overigens geen onbekende voor Brink, het was de wagen waar hij samen met schoonzoon Sander de Haan enkele jaren geleden Nederlands kampioen mee werd.Eindelijk, kunnen we toch wel zeggen, gaat het het team van Patrick Boessenkool weer eens voor de wind. Na een aantal tegenvallende prestaties voor de sprintklasse 1600-coureur zat het in Terwolde eens mee. Hij won klasse 8 en kwalificeerde zich daarmee voor de Superfinale.  Daarin viel ook alles op zijn plek, mede door het uitvallen van de leider op dat moment kon hij bij de herstart beginnen vanaf de eerste positie. Hij gaf de leiding niet meer uit handen en pakte de volle buit.Michel Schoenmakers, dit seizoen al tweevoudig NK-winnaar, sprak in Oldebroek uit de wedstrijd in Terwolde aan te grijpen als test voor de juiste afstelling op de klei van Rosmalen. Hij had het al snel gevonden. In klasse 8 werd hij derde en vierde in de finales, in klasse 7 pakte hij daarentegen op beide dagen de overwinning. In Terwolde stond er een mooi startveld aan het vertrek in klasse 5, de verlaagde kevers. Eelco Kruis, aan de uiterste binnenkant, koos de kortste lijn en dat bleek een succesvolle zet. De Fries was de beste over het hele weekend.

Willem Snijder is nog zo’n coureur die soms wat geluk nodig heeft waardoor hij goed kan presteren. De routinier kwalificeerde zich als zesde voor de halve finale in klasse 10 en deed dat op zondag als derde. Even leek het erop dat hij in de finale tweede zou worden achter Mervin Klaassen, maar een lekke band zorgde ervoor dat de Zeeuw tempo verloor. Snijder had deze keer een beetje geluk en pakte zo een overwinning in Terwolde.

De eerdergenoemde Sander de Haan komt dit seizoen aan de start in klasse 1 na een enkel seizoen in de keverklasse. Zondag leek het er even op dat hij de overwinning zou pakken, maar alle eer ging naar Mike Bruins. Hij maakte het De Haan flink moeilijk en wist uiteindelijk zelfs de overwinning te pakken.André Vrieze, hier voor Bastiaan Hoogeboom, reed ook een ijzersterk weekend. Op zaterdag schreef hij klasse 9 op zijn naam nadat hij ook al een van de manches won. De coureur plaatste zich met de tweede tijd voor de finale op zaterdag die hij wist te winnen, op zondag werd hij derde achter Klaassen en Kroon.Cyriel Poen, nummer 88, reed tijdens de avondcross de meeste ronden en pakte hiermee de meeste punten voor het Dutch Endurance Cup. Poen reed 99 rondes iets sneller dan Jamie Van de Zand met evenveel rondes. Als afgestudeerd verspaningstechnoloog stond Sven Prinsen verrassend aan de start van dit TACO-weekend. Uitkomend in klasse 8 en 9 miste Prinsen, die voor zijn studie koos in plaats van de autocross, toch wat wedstrijdritme. Na drie manches in klasse 8 won hij de halve finale, maar in de finale moest hij de strijd na drie ronden staken door een harde touché met een medecoureur.