Koppelingsplaatjes: Stubbe laat publiek in Seelow juichen

Zaterdag stond de eerste dag van het FIA EK Autocross in het Duitse Seelow op het programma. Na de tijdtrainingen werd de eerste manche verreden. Een ding was duidelijk, Bernd Stubbe is goed uit de voorbije winter gekomen. DeCrozz.nl was aanwezig en kijkt terug op de eerste dag.

Thomas Anacleto kwam in de huurwagen van Fast & Speed in actie. De Fransman was snel in de tijdtrainingen en schreef ook de eerste manche op zijn naam.

Het was echter Bernd Stubbe die de snelste was in de tijdtraining. De Duitser werd flink toegezongen in zijn thuisland en schreef vervolgens ook de manche met overmacht op zijn naam.

Regerend Europees kampioen Vaclav Fejfar kwam als vanzelfsprekend als grote favoriet naar Seelow. Lang had de coureur echter geen plezier van zijn terugkeer op de Europese banen. De Tsjech crashte al tijdens de eerste tijdtraining en kwam tijdens het vervolg van de dag niet meer in actie. Hij tracht zondag wel weer mee te starten.

In de Junior Buggy’s was Jakub Novotny andermaal een klasse apart. De regerend Europees kampioen was de snelste in de tijdtraining en schreef ook de manche op zijn naam. Bart van der Putten won de andere manche nadat hij in de eerste tijdtraining geen tijd noteerde.

Adriaan Boele kende een teleurstellende dag. Na een veelbelovende eerste tijdtraining, crashte hij in de tweede manche en was het voor wat de zaterdag betrof klaar voor Boele.

Een ongelukkige eerste manche voor Thomas Straub. De Duitser kwam in aanraking met een collega en eindigde op zijn dak in de beruchte eerste bocht van Seelow. 

Bram Hoogstra kende wat opstartproblemen op de eerste EK-dag van het seizoen, maar hij herstelde zich knap door vervolgens in de eerste manche naar een derde plaats te rijden. Timo Pähler eindigde in zijn manche op de tweede plaats.

Mike Bartelen kwam voor het eerst in EK-verband in actie met zijn nieuwe Fast & Speed. De Nederlander noteerde een keurige vierde tijd in de tijdtrainingen, maar viel aan het begin van zijn manche vervolgens stil met technische problemen.

Jimmy Poelarends had de snelheid er flink in zitten op de eerste dag in Seelow. De coureur werd vijfde in zijn eerste manche. 

Glenn van Rosmalen keerde terug in het EK Autocross en deed dat niet bepaald onverdienstelijk. De Europees kampioen van 2009 eindigde elfde in de tijdtraining en werd vervolgens tweede in zijn manche.

Petr Nikodém was in de Buggy 1600-klasse heer en meester in zijn manche. De Tsjechische coureur won en heeft een goede uitgangspositie voor de wedstrijd van zondag.