Koppelingsplaatjes: Stubbe pakt negende Europese titel in Maggiora

Zondag viel de beslissing bij de Super Buggy’s voor het FIA EK Autocross. In het Italiaanse Maggiora werden de laatste manches afgewerkt waarna de finales de beslissing brachten. Uiteindelijk werd een bekend gezicht de winnaar en hadden de Nederlanders weinig geluk in de tiende EK-ronde van het seizoen.

Bernd Stubbe werd serieus op de proef gesteld tijdens de finale van het EK Autocross in Maggiora. Toch voegde de Duitser een negende Europese titel toe aan zijn palmares nadat hij de finale winnend afsloot. Ervins Grencis, de andere titelkandidaat, deed goede zaken in de manches, maar kwam in de finale niet verder dan de zevende plaats. Johnny Feuillade werd tweede in de finale voor Jakub Kubicek.

Na een overwinning in de eerste manche op zaterdag ging Timo Pähler met een achtste en een derde plaats als zesde naar de halve finale. Daar kende de Nederlander weinig succes, hij kwam op achterstand als laatste aan de finish. Ook Kevin Peters uit Luxemburg vond zijn Waterloo in de halve finale

Terwijl Bart van der Putten op indrukwekkende wijze de overwinning pakte in de eerste halve finale, geraakte hij in de eindstrijd niet ver. Al na een ronde moest hij opgeven. Zus Chantal van der Putten werd zesde.

Mike Bartelen stelde ondanks problemen op de slotdag nog een derde plaats veilig in het kampioenschap. Na zijn crash in de halve finale met Janis Boks zag het er niet bepaald naar uit dat het nog zou lukken. Ondanks de blijdschap bij Bartelen rond de derde plaats had hij er liever zelf voor willen rijden in de finale.

Martin Samohyl stond zijn Skoda Fabia voor de laatste wedstrijd van het seizoen af aan Matvey Furazkin. De Tsjechische coureur maakte grote indruk, hij won de finale.

In die finale versloeg Furazkin de kersvers Europees kampioen, Vaclav Fejfar. Hij schreef in Frankrijk zijn derde Europese titel bij en moest in Maggiora genoegen nemen met P2. Adriaan Boele kende maar weinig geluk in de laatste wedstrijd. De coureur crashte in de tweede manche, miste daardoor de halve finale en kwam zo niet in de finale. Het geringe aantal deelnemers zorgde ervoor dat er geen halve finales verreden werden, dat was een extra nadeel voor de Nederlander.

Petr Nikodem had de Europese titel in St. Igny de Vers al op zak in de Buggy 1600-klasse en ging daarom voor het experiment in Maggiora. Nikodem kon met zijn wendbare bolide aardig meekomen in de klasse voor de zware buggy’s, maar kwam op topsnelheid toch tekort. In de finale voorkwam een lekke band een stunt voor Nikodem.

Geen van de Nederlanders haalde de finale in de Super Buggy-klasse. Ook Tim ten Dolle niet, hij werd in de eerste halve finale uitgeschakeld nadat hij zevende eindigde. Ook Hans de Smalen en Wiely Albers geraakten niet door die halve finale. 

Jakub Novotny sloot zijn seizoen bij de Junior Buggy’s af met een tweede plaats in de finale en het kampioenschap. De coureur bleef zowel Justs Grencis als Timofey Ovcharov voor in de eindstand.

Frits Duizendstra maakte indruk tijdens zijn rentree, maar hij kon geen glans geven aan een verder succesvol weekend. De veteraan kwam niet in de finale omdat een andere coureur op de achterkant van de F&S reed waardoor het inlaatspruitstuk beschadigd raakte en de motor nog maar op drie cilinders liep.