Koppelingsplaatjes: Teleurstellend deelnemersveld, wel mooie strijd in Nova Paka

Met krap vijftig deelnemers was de belangrijkste wedstrijd van het Europees kampioenschap Autocross zeer matig bezet in Nova Paka. Desondanks waren de finales toch wel aantrekkelijk om naar te kijken. Een fotoverslag van DeCrozz.nl.

Het uitstapje naar Gersloot was wel aardig, maar in Nova Paka stond er weer echt veel op het spel voor Kevin Peters. In de Buggy 1600 was Peters het hele weekend overtuigend de sterkste. Hij won al zijn races en deed zo goede zaken in het kampioenschap.

Jakub Kubicek kreeg het Tsjechische publiek op de banken in Nova Paka. De thuisfavoriet gaf zijn bolide flink de sporen en pakte zodoende de overwinning. De zege van Kubicek had overigens een Nederlands tintje, de krachtbron in de wagen van Kubicek is geprepareerd door Zomer Motorsport. Bernd Stubbe eindigde op de tweede plaats voor Vincent Mercier (foto’s onder).

Met Kubicek, Stubbe en Mercier was er een mooie strijd in de Super Buggy’s, maar verder bleef toch het gevoel hangen dat het startveld voor Europese begrippen behoorlijk matig was. Slechts veertien Super Buggy’s waren aanwezig in Nova Paka. Dat alles heeft te maken met de onvrede over de nieuwe regels die de FIA ingevoerd heeft.

Timo Pähler hield de Nederlandse eer hoog in Nova Paka. Pähler eindigde op de derde plaats in de finale van de Buggy 1600. Zijn reactie hoor je in de laatste aflevering van De Kopstart.

Rudy van Buren debuteerde dit weekend in de autocross. De World’s Fastest Gamer en Porsche Carrera Cup Duitsland-coureur sloeg bepaald geen modderfiguur in de wagen die geprepareerd werd door René Mandel. In de derde manche ging Van Buren even in de fout waardoor hij een goede startpositie in de halve finale verspeelde. Uiteindelijk haalde Van Buren de eindstrijd en werd daarin negende, toch keek hij terug op een geslaagd debuut.

Styn Jaspers lag op koers voor een sterk weekend in Nova Paka, de jongeling doet natuurlijk mee om de Europese titel. Na een crash in de tweede manche was het weekend echter voorbij voor Jaspers. Hij werd voor controle overgebracht naar het ziekenhuis, maar keerde later terug op het circuit. Hij kwam niet meer in actie.

Nathan Ottink was daardoor de enig overgebleven Nederlandse coureur. Hij eindigde op de twaalfde plaats na een weekend waarin hij bij vlagen zijn potentie toonde.

Bart van der Putten verloor bij de starts steeds wat terrein en dat zorgde er uiteindelijk voor dat hij zijn sterke indruk van eerder in het weekend niet kon doorzetten. In de finale moest Van der Putten van de tweede rij komen en werd hij uiteindelijk zesde.

Het startveld bij de Super Buggy’s was niet groot, maar in de breedte was het een bijzonder sterk veld. Chris Wagenaar miste op een haar na de finale op zondag nadat hij in de laatste manche een touché had met de vangrail.

Met Bram Hoogstra, Ed van Asten, Samantha Breederland en Ingo van Lipzig waren er zeven Nederlandse Buggy 1600-rijders naar Nova Paka gekomen. Breederland kende gedurende het weekend wat technische problemen, maar schopte het toch nog tot de halve finale. Van Lipzig haalde de halve eindstrijd eveneens, maar haalde de finale niet.

Florent Tafani lag op koers voor een mooi resultaat. Hij maakte een kopstart in de finale, maar gaf de overwinning vervolgens weg toen hij stilviel met een lekke band. Tafani leverde daardoor kostbare punten in in de strijd om de Europese titel.

In de tweede manche ging Lukas Musil aan de leiding, maar in de finale moest hij op de derde plaats aansluiten. De overwinning ging uiteindelijk naar Petr Simurda (links), maar Musil ging hard over de kop in de eindstrijd. Zijn wagen raakte zwaar beschadigd, Musil was ongedeerd.