De mannen en vrouwen van de Autcross Masters in Venhuizen hebben er alles aan gedaan om er mooi cross evenement van te maken. Ruim 150 deelnemers deden afgelopen weekend mee aan de eerste internationale crosswedstrijd in Noord-Holland op een toch wel uitdagende baan. Een heuse stage dag tijdens het weekend in Terwolde moest er voor zorgen dat de organisatie wist wat ze konden verwachten. Door dat er meer activiteiten in de regio te doen waren en de wisselvallende weersomstandigheden viel het publiek tegen wat naar Venhuizen was gekomen om te genieten van de cross.

Wouter van Vugt maakte dit jaar zijn rentree in de sprintklasse 2000 en tijdens zijn thuiswedstrijd in Venhuizen gaf hij de auto goed de sporen. In de manches deed hij lekker mee en probeerde driftend over de natte plekken heen te rijden op deze technische baan. In de superfinale op zondag weet hij zich nog te mengen voorin om de winst. Maar na een touché met Harrie van der Putten, die uitstekende races liet zien het gehele weekend maar in de superklasse over de kop sloeg. Hiermee was Van Vugt wel de snelste maar kreeg van de wedstrijdleiding de zwarte vlag toebedeeld. Moos Kroon won daardoor de uiteindelijk de superfinale.

Opvallende afwezige was klassementsleider Gijs Kovac, nadat hij vorige week in Rosmalen al eerder was vertrokken met een defecte motor. Hij was niet aanwezig in Venhuizen en gaf de concurrentie de ruimte om hem voorbij te steken. Daar werd dan ook optimaal gebruikt van gemaakt door onder andere Luc van Wijlen en Dylan Gerrits. Maar het was in de beide finales de verrassing van de dag, Lucas Konings (#406) van het HBT team, die na twee slechte eerste manches met defecten met de overwinning terug naar huis ging. Op de foto moet hij zijn meerdere erkennen aan teamgenoot Fabienne Verbugt (#415) en Luc van Wijlen (#408)

Siebe Leeuw maakte in Venhuizen zijn eerste meters sinds lange tijd. De jongeman uit Noord-Holland mistte zichtbaar wat wedstrijdritme en kon zich niet vaak bemoeien met de top van het startveld. Een volle serie klasse 5, een volle serie kevers dus in Venhuizen. Thuisrijders Ivo Galekop (foto) en Niels Smal maakten er voor het eigen publiek een mooie strijd van. Smal wist de finale te winnen, maar kreeg na afloop te horen dat hij te vroeg vertrokken was. Galekop ging er daardoor alsnog met de winst vandoor.Frank de Bruijn maakte afgelopen seizoen de stap van de sprintklasse 1600 naar de superklasse en was tijdens de Autocross Masters van Venhuizen aanwezig met zijn team. Na een flinke buiteling in de eerste manche van klasse 8 doet het team er alles aan om de auto weer op de baan te krijgen. Wat volgde was een manche-overwinning. Mooi om te zien hoe De Bruijn na een aftastende beginfase nu in het ritme komt. Wesley Welgraven heeft na zijn overstap van keverklasse naar de sprintklasse 1600 nog niet veel geluk gekend en ook zijn optreden in Venhuizen was niet vlekkeloos. In de eerste omloop had hij een koprol in de tweede bocht, in de manches daarna was het optreden beter in de oranje sprinter. In de finale van klasse 7 op zondag werd hij na een touche in de eerste bocht zesde.

De coureurs van klasse twee waren er drie series verdeeld en één daarvan is normaliter Richard Zwiep. Hij en zijn kever maakten telkens weer een uitstekende start, maar moest er alles aan doen om de andere snelle mannen onder andere in de MR2’s achter zich te houden. Maar voor Zwiep eindigt het weekend vroeg, in de voorrondes maakt hij een koprol met veel schade als gevolg. Zoveel schade dat het te veel lijkt te zijn om nog mee te doen om de prijzen.

Voorheen was klasse 6 de keverklasse in de EuroPokal, nu is het de klasse van de juniorbuggy’s. In Venhuizen stonden zes deelnemers aan de start. In Terwolde was Ricardo Otto heer en meester, in Venhuizen ging het iets moeizamer maar in de finale op zondag trekt hij toch weer aan het langste eind en wint de finale.

Nadat Mervin Klaasen zijn Peters-sprinter verkocht aan het team van Stefan Gerrits, en zij de oude sprinter inruilden, stond de Zeeuw gewoon weer aan de start in Venhuzien. In zowel klasse 9 als klasse 10 stond Klaassen weer aan kop, in de finales viel het echter tegen. “Ik heb wel vaker bij de finales pech gehad. Ik heb ze niet kunnen uitrijden maar was wel de snelste van de dag als ik het goed heb”, aldus Klaassen.