Koppelingsplaatjes: Tien van de Kings Battle 2017

De Friese Autocross Club werkte haar grootste wedstrijd van het seizoen op Koningsnacht en Koningsdag af. Een overzicht in tien foto’s.

Een schraal zonnetje, een paar buitjes en bijzonder koele omstandigheden bleken perfect voor de baan in Blauwhuis. Met name op woensdagavond was de baan in zeer snelle conditie waardoor spectaculaire races ontstonden, maar ook snelle tijden gereden werden. 

Bert de Vries had tijdens de Paasraces nog geen geluk en belandde op zijn dak, maar revancheerde zich op indrukwekkende wijze. De Vries behoorde tijdens de avondrace tot de snelste deelnemers van het Stockcar F1-veld en werd in de finale tweede.

De vrije standaardklasse was op beide dagen te gast op Speedway Blauwhuis. Slechts dertien coureurs namen de moeite naar Blauwhuis te komen en daardoor bleef het verwachte spektakel uit. Wybe de Vries was beide dagen heer en meester en won de beide finales.

De Friese Autocross Club had beide dagen niet te klagen over bezoekersaantallen. Tijdens de avondwedstrijd kwamen ruim 3.500 bezoekers naar Blauwhuis terwijl er op Koningsdag meer dan 5.000 bezoekers op het circuit kwamen. Daardoor moest zelfs een extra parkeerterrein in gebruik genomen worden.

Richard Falkena maakt dit jaar zijn seizoensdebuut in de F2 Stockcar en is voorlopig zeer tevreden. Een klein probleem op Koningsdag gooide geen roet in het eten en de voormalig junior-coureur eindigde derde in de grote finale achter Wim Peeters en Michael Schutter.

Een plotse regenbui leek even roet in het eten te gooien op het moment dat de rodeoklasse begon aan het tweede deel van het Kings Battle. Het gaf Silke Jongbloed de kans te schitteren, zij reed op sterke wijze naar de winst in de manche. Hein Durk Vellema was in de finales op beide dagen de sterkste.

Uit dezelfde rodeoklasse stapte Jan Kuin vorig jaar over naar de Stockcar F1-klasse. Na wat proberen in de eerste wedstrijden werd in de winter gewerkt om de auto voor dit seizoen optimaal te prepareren. Kuin maakte indruk en mocht in de finale op de eerste startrij vertrekken. Daar oogste Kuin nog meer aanzien toen hij zich zelfs in het gevecht voor de podiumplaatsen wist te mengen.

De FAC1600-klasse blijft altijd een smaakmaker op Blauwhuis, zelfs met wat minder auto’s. Tijdens de Kings Battle stond het maximale aantal aan de start en dat leverde een aantal mooie races op. Haye Snijder kwam misschien niet echt in de uitslagen voor, zijn rijstijl leverde wel mooie beelden op. In de FAC1600-klasse werd Arjen Visser gekroond tot King of Dirt.

Wim Peeters doet zijn wereldtitel eer aan. Na zijn overwinning in Mildenhall afgelopen seizoen is Peeters misschien wel beter dan ooit. Ook in Blauwhuis leek er geen twijfel over te bestaan. Vanaf de derde rij wist de Nijmegenaar snel naar de eerste plaats te rijden en de concurrentie zou niet weer in de buurt komen.

In beeld gevangen: De beslissende actie in de Stockcar F1-finale. Jan Roelof Wijbenga passeert Daniel Wainman voor de leiding en geeft die niet meer af. Wijbenga liet voor het eerst sinds zijn ernstige crash in Emmen afgelopen jaar zien dat hij helemaal terug is. Een uitgelaten Wijbenga reageerde na afloop dan ook met een grote glimlach: ‘Dit is de kroon op het meesterwerk!’