Zaterdag 5 augustus werd de laatste seizoenswedstrijd van de Noordelijke Autocross Club in Kollum gereden. Naast dat er de laatste punten werden gepakt voor het clubkampioenschap stonden er nog twee grote prijzen op het spel: het Nederlands kampioenschap Rodeo & Vrije Standaard.

De heren coureurs uit de vrije sprint- en keverklasse mochten weer aan de start staan op het Van der Schaaf circuit. Met de minimale inschrijvers van 12 kon men de strijd met elkaar aan en was het gelegenheids-rijder Hendrik Glas (in de superklasse-wagen van Kuil) die in de finale nog net voor deze #121 van Hendrik Hut te blijven. De 430 kever van Johan Merkus werd als tweede kever afgevlagd achter Ricardo Niele.

Zeventien jonge coureurs waren in Kollum aanwezig in de stockcar F2 juniorklasse om uit te maken wie er de snelste was en als eerste werd afgevlagd. In de finale was dat de #74 van Wiebe Feenstra. De #625 van Wilco Terpstra werd als zevende afgevlagd.

Er werd in de manches al flink geduwd en getrokken om de beste positie te bemachtigen voor in de finale. In totaal waren er twee groepen van veertien rijders die uitmaakten wie de opvolger werd van Ybe Vellema.

Na een mooie strijd in de finale met slechts één herstart was het de 618 van Patrick Sintebin die van pole-postion mocht vertrekken die met de grootste beker mee naar Noord-Holland ging. Tweede werd Drent Arnold van der Veen voor Tom van der Heuvel. Snelste Fries was Anne Poelstra op plek vier.

Autocoureur Mika Morien (#66) was één van de 24 deelnemers bij de junioren. In de series versloeg hij onder andere Fabienne Feikens (#24) en werd hij twee keer eerste en een keer vierde en in de finale was hij ook de snelste.Mooi om te zien, vader en zoon rijdend in dezelfde klasse. Raymon (#644) en Jacob Kuil strijdend om de laatste punten voor in de finale. 

De 34 rodeo coureurs die naar Kollum waren gekomen om de strijd aan te gaan voor de nationale titel maakte zo nu en dan een leuke show van voor het publiek. Hier wordt de 334 van Frans Ludema hard aangepakt door Janco de Jager bij het uitkomen van de bocht.

Uiteindelijk is het Arjan Visser die in de finale tactisch het beste was en als snelste bij de finish kwam en daarmee Nederlands kampioen Rodeo 2017 werd. 

Slechts negen stockcar coureurs waren bij de laatste wedstrijd van de NAC naar Kollum gekomen. Meest opvallende was toch wel nieuwkomer in deze klasse Wybe de Vries. De ex-rodeo en vrije standaardcoureur deed dit maal niet mee om de grootste prijzen maar wilde meters maken in zijn nieuwe uitdaging, de ex-wagen van Bert de Vries. Met twee van de drie manches overwinningen op zak was hij ook in de finale mede door wat gerommel achter in het veld de snelste. “Nooit gedacht of verwacht, een goede training voor het NK” aldus de Vries die het heeft over de NK Stockcar volgende week in Sint Maarten.

Tussen de inschrijvers viel al op dat Jan de Vries (#71) uit Arnhem en Frans de Vries (#72) uit Apeldoorn geen bekende namen waren voor in de vrije standaardklasse. Ze haalden beide de finale waarvan de 71 van  Jan als zevende werd afgevlagd.