Koppelingsplaatjes: Tien van de Midzomercross op Blauwhuis

Op de middelste dag van het jaar organiseerde de Friese Autocross Club haar vijfde wedstrijd van het seizoen op Speedway Blauwhuis. Ruim 180 coureurs in zes klassen stonden aan de start voor een spectaculaire wedstrijd.

De omstandigheden op Blauwhuis waren lastig voor de F2 Junioren. Door de vele regen in de voorgaande week was het oppervlak lastig te bewerken voor de baandienst. Nigel de Kock zegevierde in de eerste manche van de F2 Junioren en zou in de finale derde eindigen achter Tsjalle Greidanus en winnaar Klaas van Wieren.

De FAC 1600 is de klasse waar het ooit allemaal mee begon voor de Friese Autocross Club. Anno 2017 is er genoeg deelname in de klasse waar het publiek spectaculaire crashes en een erg spannende finale voorgeschoteld krijgt.

Nadat hij al twee finales won tijdens de Kings Night en Kings Battle zegevierde Arjen Visser ook tijdens de Midzomercross. Hij bracht zijn totaal dit seizoen op drie en kwam op gelijke hoogte met Jaap van der Velde die eveneens drie finales gewonnen heeft dit seizoen.

Tien jaar geleden werd Patrick Hoexum in de keverklasse Fries Kampioen toen de klasse nog vast onderdeel was van het programma bij de FAC. Als gastklasse waren de kevers weer van de partij tijdens de Midzomercross. In totaal namen elf coureurs de moeite af te reizen naar het circuit in Wolsum, Hoexum pakte de overwinning.

In de Stockcar F2-klasse werden de laatste punten in de Ronald Morien Automaterialen F2 Stockcar Supercup verreden. Daarom stonden er meer dan vijftig coureurs aan de start voor de laatste kwalificatie, maar ook de generale voor de grote finale op 3 september in Blauwhuis. Naar verluidt heeft de organisatie in ieder geval een handvol Engelse deelnemers binnengehaald voor die wedstrijd.

Waar omstandigheden op andere circuits het niet toelieten om te rijden, lukte het in Blauwhuis wel. De baan was niet in de staat die we eerder dit jaar zagen, maar gezien de omstandigheden was het geen slechte dag voor de Friese Autocross Club.

Jan Kuin (699) heeft een opvallende opmars gemaakt in de Stockcar F1-klasse. De oud-rodeocoureur begon dit seizoen als witdakker en is na twee periodes opgeklommen tot superstar. In de finale werd hij zesde, terwijl de overwinning ging naar Gosse Hoekstra (44). De tweede plaats was voor Wierd Gietema (76) en derde werd Danny van Wamelen (47)

Een kleine twintig coureurs stonden aan de start in de rodeoklasse en dat zorgde direct voor hectiek in de eerste manche met onder andere Patrick de Jong (327), Silke Jongbloed (316, links) en Rene Wagenaar (226) die op snelheid met elkaar in aanraking komen.

In de rodeoklasse pakte Bareld van der Zee (42) de overwinning in de finale. Hij was de concurrentie in naam van Age Nielsen en Sybe van der Wal direct te snel af en kwam met een grote voorsprong van vier seconden over de finish.

De overwinning in de finale van de Stockcar F2’s ging naar Toon Schut. De man uit Dordrecht pakte voor het eerst in lange tijd weer een finale na een sterke race. Guus Hermkens, op de foto, werd tweede en pakte de dagzege met de meeste punten over vier races.