Koppelingsplaatjes: Tien van Racing Expo 2018

Afgelopen weekend werd de Culturele Hoofdstad van Europa even omgedoopt tot Racehoofdstad van Nederland. WRO Promotions organiseerde in samenwerking met WTC Expo opnieuw een autosportbeurs. Waar de editie voorheen eind januari plaatsvond, koost de organisatie nu voor een datum ruim een maand later waardoor er meer nieuw materiaal in gereedheid gepresenteerd kon worden.

Dat het autocrossen steeds populairder wordt in ons land met een steeds serieuzer aanpak bleek wel weer in de Friese hallen van Leeuwarden. De cross had de overhand op de auto- en motorsportbeurs en zo kon men alvast opwarmen voor een nieuw seizoen.

AutoSport Groningen opende haar inschrijving voor het nieuwe seizoen in stijl met een grote stand met veel vrije standaardgeweld. Met onder ander het nieuwe kanon van Alkema die in de oude #635 gaat proberen om kans te maken op de VrijeStandaard Serie prijs te pakken.

Naast de Juniorbuggy’s is ook de nieuwe Mini Buggy-klasse een zeer populaire klasse aan het worden. Was er vorig jaar al een minicompetitie opgezet met wedstrijden verdeeld over het hele land, gaat de KNAF dit seizoen het kampioenschap serieus vorm geven met de KNAF MiniBuggy Series. Beginnend met een wedstrijd in Langeveen op zondag 15 april aanstaande. Ook gaven de jonge coureurs een show weg in de Live Action Arena. 

Onder grote belangstelling van jong en oud deden de broers Tim en Tom Coronel hun verhaal over de afgelopen Dakar Rally en de plannen voor komend seizoen. ‘The Beast’ was net terug van de boot uit Zuid-Amerika en voor het eerst publiek getoond in Leeuwarden. De Dakar was nog te ruiken…

Traditioneel rijdt zevenvoudig Nederlands kampioen Arjan Stokkink altijd in een groene kever rond. Maar op de Racing Expo werd bij zijn sponsor Flatlander een hele andere livery gepresenteerd. Met een nieuwe frisse blauwe look gaat Stokkink komend seizoen met frisse moed aan de slag.

Kleine jongens worden snel genoeg groot, moet Hedser Bruinsma van het TBS Team gedacht hebben. Ondanks de jonge leeftijd van zoon Jurre (4) staat zijn eerste sprinter al klaar. Bruinsma nam afgelopen jaar zelf een seizoen vrijaf om dit jaar weer fit aan de start te verschijnen. Vader en teamchef Theo Bruinsma vertelde: “We hebben dan wel slechts drie wedstrijden gereden, alle drie zijn we weliswaar via de B-finale in de grote finale gekomen. Er zit potentie in en dat is leuk om te merken.”

William Polling presenteerde zijn nieuwe vrije standaard wapen op de stand van de Noordelijke Autocross Club. Polling stond afgelopen seizoen aan de start met een wagen die gebouwd is door Jan van der Wey. Na een turbulent seizoen werd deze auto verkocht aan Edze Paulusma die deze bolide eveneens presenteerde op de Racing Expo. Polling komt komend seizoen weer aan de start met een Dijkstra-fram in de welbekende ‘Van der Veen’-kleuren.

Met een opvallende stand presenteerde Fast&Speed haar nieuwe look op de Racing Expo afgelopen weekend. Hier werd de startschot gegeven voor een nieuw tijdperk voor het bedrijf dat al jarenlang bekend staat om de bouw van frames. Verberk, Verhees en Rossier hebben met de presentatie van de nummer vier van het afgelopen Europees kampioenschap Flo Tafani en wagen van juniorbuggy rijder Bart van der Putten een visitekaartje afgegeven.

In de Live Action Arena werd twee dagen volop geracet om te laten zien hoe de verschillende vormen van auto- en motorsport in elkaar steken.Rijen dik en op de gehele tribune stond het publiek veilig te kijken naar demo’s van onder andere vrije standaard, stockcar of karts en werden vakkundig begeleid op de bok door Mr. Starter Sjouke van Kammen.

Team Maris uit Roden heeft steevast haar eigen hoek op de beurs om de stockcars van het team te showen. Daar werd ook de nieuwe stockcar van Edwin Ploeg en Stockcar Team Buitenpost gepresenteerd. Dat team raakte door een brand alles kwijt eind 2016. Koen Maris is de kopman van de Maris-formatie, hij presenteerde zijn nieuwe look en nieuwe wagen die door de Engelse voormalig wereldkampioen Lee Fairhurst gebouwd is.

Begin dit jaar werd het wapen van Timo Pähler voor komend jaar al gepresenteerd aan fans en sponsoren. Op de beurs was het tijd voor het grote publiek om de wagen voor te stellen op de stand van Hoogstra Autosport. Pähler zal komend seizoen in het EK Autocross deelnemen in de Buggy 1600-klasse.