CrozzClassics: Spektakel in Rütenbrock (2016)

Pinksterzondag betekende voor de redactieleden van DeCrozz.nl de afgelopen jaren een uitstapje over de grens, naar Rütenbrock om precies te zijn. Op relatief korte afstand van huis is de beleving van autocross namelijk heel anders dan in op de Nederlandse banen. Al meer dan vijftig jaar is Rütenbrock dé plek op Pinksterzondag, ook voor jongeren en ouderen die normaal gesproken niet naar deze sport komen kijken. Helaas kan het evenement dit jaar als gevolg van het coronavirus niet doorgaan, wij vonden het echter een mooie gelegenheid eens terug te kijken op een mooie editie uit het verleden: 2016.

Koppelingsplaatjes: Tien van Rütenbrock

Steeds meer Nederlandse coureurs maken de oversteek naar onze oosterburen, de crossen in Duitsland winnen aan populariteit. Op Eerste Pinksterdag wordt er traditioneel een autocross georganiseerd door de Motor Sport Club Rütenbrock en dit jaar zelfs voor de vijftigste keer. DeCrozz.nl was aanwezig en vertelt het verhaal van een mooie zondag, net over de grens met Duitsland.

_7522

Iedere startprocedure begint met een sprint van deze jonge Duitser. We moeten niet gek opkijken als deze over enkele jaren zelf rijdt in één van de sprintklasses

_7214

De temperaturen liepen soms hoog op, ondanks dat het circuit in Rütenbrock een regenbui te verwerken kreeg.

_7766

Diverse Nederlandse superklasse-coureurs grepen de kans om te kunnen starten in het Duitse zand. Hier maakt Dennis Kuijpers een uitstekende start voor Mike Bartelen. In de achtergrond ook Johan van Grieken en Edwin Tolkamp.

_7551

Onze eigen fotografe uit het zuiden des lands, Kim Verouden, pakte in haar tweede omloop de kopstart! Helaas voor haar eindigde deze omloop niet zoals gehoopt na een aanraking met de aardewal en een concurrent.

_8003

Johan van Doornik heeft naar eigen zeggen het lek boven met zijn Ford Focus. Van Doornik vermaakte zich uitstekend, na volop gestreden te hebben viel hij wel buiten de top 5. Een deel van het vertrouwen in ‘Arie’ is terug.

_8248

Moet je je schoonvader voor laten of niet? Chris Wagenaar is in de laatste omloop volop in gevecht met Freek Gussinklo en geeft hem geen meter cadeau, laat staan een halve.

_8327

De handen in de lucht voor meervoudig Europees kampioen Bernd Stubbe. Stubbe pakte na drie manches de winst in klasse negen, de Nederlandse combiklasse. Naast hem op het podium stonden Mervin Klaassen (2) en Mike Bartelen (3). Op de foto ook Jacob Heeres (4), die zichtbaar genoot van de aanwezige publiek in Rütenbrock.

_8333

Nog meer succes voor Stubbe. Hij wint de wedstrijd om de snelste rondetijd bij de Sprintklasses. Even daarna, tijdens de Cuplauf gaat het mis voor de snelle Duitser. Hij komt frontaal in botsing met een gestrande wagen waarna de snelheid er in één klap uit is. Het gevolg is dat de wagen teveel schade heeft om nog veilig verder te rijden.

_8449

Tevreden kijkt Erik Tempert naar het podium. Hij staat te wachten tot hij de grootste beker in ontvangst mag nemen, hij won de Cuplauf voor de Toerwagenklasse. Ondanks de geduchte tegenstand was de man uit Vroomshoop na een complete herstart alles en iedereen te snel af.

_8544

MSC Rütenbrock leverde in de cuplauf van de sprinters de eerste drie finishers in de top 5. Tot tevredenheid, de meest blije was Sascha Schulte (rechts). Hij ging er met de winst vandoor.