Koppelingsplaatjes: Van der Putten houdt Nederlandse eer hoog in Seelow

Bart van der Putten heeft zondag als enige Nederlander het podium bereikt tijdens de eerste ronde van het FIA EK Autocross in Seelow. De Nederlander werd tweede in de Junior Buggy’s. Glenn van Rosmalen kleurde op zijn beurt de Super Buggy-wedstrijd. Hij haalde de top-vijf bij zijn rentree. Het verslag van DeCrozz.nl.

Voor Ed van Asten eindigde het eerste EK-weekend van het seizoen in mineur. In de laatste voorronde crashte de Limburger vrij onschuldig in de beruchte eerste bocht. Hij werd voor controle nog meegenomen naar het nabijgelegen ziekenhuis, daar bleek dat er weinig aan de hand was met de coureur die voor het eerst met de Alfa-machine in actie kwam. Van Asten trainde zaterdag nog vrij verrassend de tweede tijd.

Glenn van Rosmalen (op de foto voor onder andere Thomas Anacleto) keerde afgelopen weekend terug in het Europees kampioenschap dat hij in 2009 op zijn naam schreef. Nadat er op zaterdag nog wat finetuning gedaan moest worden, had de coureur de snelheid redelijk rap weer te pakken en plaatste hij zich als zevende voor de halve finale. Hij bemachtigde een plek op de tweede startrij voor de finale en eindigde na een felle strijd op de vijfde plaats.

Zie ook: Stubbe laat publiek juichen op zaterdag in Seelow

Timo Pähler, de nummer elf van 2018 in de Buggy 1600, begon op veelbelovende wijze aan het raceweekend in Seelow, maar de opmars eindigde in de halve finale. Na een goede start lag de Nederlander op een goede positie om over te gaan naar de finale, maar technische problemen zorgden ervoor dat Pähler veel terrein verloor.

Wiely Albers kwam in Seelow voor het eerst in EK-verband aan de start met zijn nieuwe wagen. Na een – op zijn zachtst gezegd – moeizame zaterdag herstelde de routinier zich aardig op zondag. Hij scoorde nog een twee keer een tweede plaats in de manches, maar kon in de halve eindstrijd niet doorstoten tot de finale.

Jimmy Poelarends werkte een heel aardig weekend af in Seelow. Hij haalde de halve finale, maar moest het daar afleggen tegen een aantal sterkere coureurs. Ondanks dat sloot Poelarends het weekend af met zes punten en een vijftiende plaats in het dagklassement.

Van de elf aanwezige deelnemers in Touring AX kwamen er zondag nog negen aan de start. Adriaan Boele en Vaclav Fejfar kwamen na hun respectievelijke crashes op zaterdag niet meer in actie. Lukas Ceverny en Grit Hennersdorf (op de foto) werkten eerder op de dag nog een vermakelijk duel af in de derde manche.

Bart van der Putten werkte een ijzersterk weekend af in Seelow. De jonge Nederlander schreef alle manches op zijn naam en verzekerde zich na een goede halve finale van een startplek op de eerste rij. Het was de enige uitgangspositie vanwaar hij de dominante Jakub Novotny het vuur aan de schenen kon leggen. Uiteindelijk kwam Van der Putten na een sterke finale tot de tweede plaats en moest hij de Tsjechische rijder voor zich dulden.

Het ging echter niet vanzelf voor Novotny. De coureur moest hard werken om de aandringende Van der Putten achter zich te houden. De derde plaats was voor Daniel Pytloun. Styn Jaspers werd op knappe wijze vierde in de finale. Ook Damian Oude Oosterik, Chantal van der Putten en Samantha Breederland haalden de finale, zij eindigden respectievelijk zevende, negende en tiende.

Tevredenheid bij Team Jacob Heeres na het EK-debuut in Seelow. Na een zesde plaats op zaterdag begon de machine van de Friese veelwinnaar op zondag steeds beter te werken en kwam ook Heeres zelf beter in het ritme. Uiteindelijk werd de drievoudig Nederlands kampioen derde in de tweede manche gevolgd door een knappe zege in de derde manche. Als achtste plaatste Heeres zich voor de halve eindstrijd, maar daar stopte het voor de coureur uit Hindeloopen met plek zes. DeCrozz.nl heeft vernomen dat we Heeres in ieder geval in Nova Paka weer in EK-verband in actie zullen zien.

Wie anders dan Bernd Stubbe pakte de overwinning in de Super Buggy-klasse. De negenvoudig Europees kampioen was het hele weekend heer en meester, maar moest in de finale diep in de buidel tasten om uiteindelijk de dagzege uit het vuur te slepen. Na een schitterende strijd met Jakub Kubicek en Thomas Anacleto pakte de Duitser uiteindelijk de zege voor eigen publiek. De fabrieksrijder van Alfa vertrok uiteindelijk met het maximale aantal punten naar huis.

De overwinning in Touring AX ging door het wegvallen van Fejfar en Boele vrij gemakkelijk naar de Russische Matvey Furazhkin. Hij eindigde de finale met een straatlengte voorsprong. Otakar Vyborny werd tweede voor Jan Bartos, beiden uit Tsjechië. In het weekend van 1 en 2 juni staat de tweede ronde van het EK Autocross op het programma, dan in Bauska (Letland).

Video: De eerste dag van het FIA EK Autocross in Seelow