NK Albergen: Jansen doet het maximale en pakt eerste titel

Huub Jansen heeft voor het eerst in zijn carrière een Nederlands kampioenschap gewonnen. De coureur uit Baarle-Nassau deed alles wat hij moest doen door de finale te winnen, het stilvallen van concurrent Chris Wagenaar was genoeg voor de titel.

Jansen stond er samen met Edwin Tolkamp goed voor na de manches, maar beide heren waren afhankelijk van kampioenschapsleider Chris Wagenaar. Die moest in de finale bij de eerste zes rijden om de titel te pakken. En dat werd ook het meest interessante thema van de race. Terwijl Jansen de kopstart pakte en aan de leiding ging in de openingsronden van de finale, had Wagenaar vanaf de achtste startplaats direct P6 te pakken. Dat was in principe genoeg voor de titel, maar de coureur had constante druk van achteren.

Marc Jacobs had namelijk op de zevende plek de aansluiting vol te pakken en koos al een paar keer de aanval. Telkens kwam hij er niet langs en kon Wagenaar zijn zesde plaats consolideren. Tot het begin van de laatste ronde, toen Jacobs daadwerkelijk langszij kwam in de derde bocht en het voordeel had op het achterste rechte stuk. Wagenaar deed nog een poging om terug te komen, maar hij slaagde er niet in en zijn wagen viel ook nog eens stil. Zo kwam hij buiten de top-zes aan de finish en kwam de ongenaakbare Jansen als kampioen uit de bus.

Dat werd gevierd met een halve donut die eindigde in een touché met een van de tractors, maar dat mocht de pret niet bederven. Na Michel Schoenmakers en John Verberk heeft Baarle-Nassau dit jaar met Huub Jansen nog een derde kampioen. De finale was zijn prooi voor Edwin Tolkamp, die ook nog kans maakte maar uiteindelijk op bijna vijf seconden eindigde. Pieter Poelstra eindigde op de derde plaats voor Bastiaan Hoogeboom en Jan Maarten Schuurman. Jacobs ging er zoals gezegd vandoor met die felbegeerde zesde plaats, Stefan Gerrits en Moos Kroon werden zevende en achtste.

Hedser Bruinsma sloot een overwegend teleurstellend seizoen af met een negende plaats. Leonard van de Ven keerde in Albergen terug op het NK-niveau. Na een onwennige start kwam de Zeeuw gedurende de dag op stoom en haalde hij in de finale een knappe tiende plaats. Na zijn crash in Oldebroek was het goed om de routinier weer aan de start te zien. Jan Hendriks werd als elfde geklasseerd, nog net voor Snijder.

Wagenaar kwam uiteindelijk nog wel aan de finish op de dertiende plaats. Tjeerd van Helden eindigde op een ronde achterstand. Siebe Leeuw viel al vroeg uit, de winnaar van Lochem vloog uit de baan.

Uitslag NK Albergen – Sprintklasse 2000

1 Huub Jansen
2 Edwin Tolkamp
3 Pieter Poelstra
4 Bastiaan Hoogeboom
5 Jan Maarten Schuurman