NK Albergen: Nap in extremis naar titel, Versluis wint finale

Nadat hij de Nederlandse titel een jaar geleden nipt misliep in Bunnik was de finale in Albergen een echte ‘dag van de waarheid’ voor Jeremy Nap. Opnieuw ging het niet vlekkeloos, maar na het nodige rekenwerk kreeg hij de verlossende woorden: “Jij bent het geworden!”

Met een top-drie finish in de finale van de Superklasse was Nap zeker van de Nederlandse titel en zeker acht ronden leek het ook die kant op te gaan. Vanuit het vertrek nam de coureur de leiding in de wedstrijd en na een kort gevecht wist hij weg te rijden van de jagende Peter Versluis. Ondertussen was Johan de Jong op het startveld niet van zijn plek gekomen en kon hij afscheid nemen van zijn – toch al theoretische – titelambities.

Er leek de eerste acht ronden van de finale geen vuiltje aan de lucht voor Nap die zijn voorsprong wist uit te breiden en ook tussen de achterblijvers geen moment in de problemen kwam. Tot aan de laatste ronde toen het noodlot toesloeg voor de coureur. Bij het ingaan van de laatste twee bochten viel de wagen van Nap stil en kwam Versluis aan de binnenkant langszij. De Veka-coureur pakte zodoende de overwinning, maar belangrijker was het verschil tussen de stilgevallen Nap en Frank de Bruijn. De Bruijn was na Versluis en René van der Coelen als derde aan de finish gekomen en dus werd er koortsachtig gerekend om tot een definitieve eindstand te komen.

Enkele minuten duurde het voor daar het verlossende woord was voor Nap, die te horen kreeg dat hij zojuist zijn tweede Nederlandse titel gepakt had. Ongeloof overheerste bij de coureur die vervolgens op sleep langs het publiek getrokken werd en onder luid applaus onthaald werd bij zijn team. De Bruijn kwam uiteindelijk in de eindstand drie punten tekort, die hij wellicht eerder op de dag al had laten liggen. De coureur had absoluut de snelheid om in Albergen voorin mee te draaien, maar een foutje in de eerste manche zorgde voor een aardige koprol en werk aan de winkel voor de teamleden. De Bruijn kwam daardoor tekort voor een aantal bonuspunten die hem op het eind van de de dag de titel op hadden kunnen leveren.

Koen van Well kwam als vierde aan de finish terwijl Nap zoveel voorsprong had op de anderen dat hij alsnog als vijfde geklasseerd werd, als eerste op een ronde achterstand. Freek Gussinklo werd zesde voor Dennis Kuijpers, die tegen het eind van de finale het tempo verloor. Gerard Branderhorst werd achtste voor Rudy Buurman en Ralf Lücke, die de top-tien compleet maakte. De Duitser liet na afloop doorschemeren dat zijn auto verkocht is, maar dat hij wel werkt aan een nieuw project om volgend seizoen weer NK’s mee te gaan rijden.

Ronald Akkermans nam het stuur in Albergen weer ter hand aangezien teamgenoot Mike Bartelen in Frankrijk zat voor het Europees kampioenschap, hij werd elfde nadat hij al in de beginfase stilviel. Charles van den Broek overkwam hetzelfde, hij werd twaalfde voor Gerbert Paus. Erwin Sukkel en Johan de Jong kwamen weg in de finale.

Uitslag NK Albergen – Superklasse

1 Peter Versluis
2 René van der Coelen
3 Frank de Bruijn
4 Koen van Well
5 Jeremy Nap