Officieel: Kalender NK Autocross 2019 gepresenteerd

ODe data en locaties van het Eurol/Veka NK Autocross 2019 zijn donderdagavond tijdens de algemene ledenvergadering van Bestuur Sectie Auto Cross van de KNAF gepresenteerd. De definitieve kalender bestaat wederom uit zes evenementen waarvan vijf locaties reeds gepresenteerd zijn. Net als in 2018 worden er drie reservedata gehanteerd. Daarnaast zijn ook de reservedata en de mogelijke selectiewedstrijd datums bekend gemaakt.

Alleen voor de vierde NK van het seizoen is donderdagavond nog geen locatie bekendgemaakt. Hierover zou binnen enkele weken uitsluitsel moeten komen. De verdeling van de andere vijf locaties bestaat uit drie zandbanen en twee kleibanen. Daarbij zit in ieder geval één nieuwe organisatie.

 

Gersloot (ACTO ism GFTO) – 25 mei 2019 – zand

Gersloot keert voor de tweede keer terug op de kalender. ACTO maakte in 2017 haar debuut op NK-niveau nadat het op 10 juni de tweede NK-wedstrijd van het seizoen organiseerde op een 600 meter lange zandbaan. In 2018 was de organisatie goed voor de tweede selectiewedstrijd in aanloop naar het Nederlands kampioenschap. In 2019 mag de Friese vereniging het kampioenschap openen. De datum is net als afgelopen jaar vastgesteld in het laatste weekend van mei.

Oldebroek (SCO) – 15 juni 2019 – zand

Nieuw op de kalender is Stichting Circuit Oldebroek dat in 2019 debuteert in het NK Autocross. De vereniging organiseert al meer dan vijftig jaar evenementen rond de motorsport. Van wegraces op twee wielen tot de Dutch Masters of Motocross tot een ronde om het WK Zijspancross. Zo kwam MXGP-wereldkampioen Jeffrey Herlings met een aantal andere wereldtoppers afgelopen voorjaar nog naar Oldebroek om daar te crossen in aanloop naar het MXGP-seizoen. Prominente autocrossers Bart-Jan Blaauw en Maarten de Weerd uit het dorp waren naar verluidt aanleiding voor de vereniging om een KNAF-licentie aan te vragen.

Rosmalen (ACC Geffen) – 13 juli 2019 – klei

ACC Geffen keert voor het vierde jaar op rij terug met een NK in Rosmalen. De wedstrijd bracht de afgelopen jaren veel spektakel en is daardoor een vaste waarde geworden op de kalender. Geffen is een door de wol geverfde organisatie die sinds jaar en dag garant staat voor de organisatie van tenminste één NK per seizoen. De 500 meter lange kleibaan van Rosmalen was afgelopen jaar het strijdtoneel van een fantastische finale in de Sprintklasse 2000.

Gendringen (ASVG) – 10 augustus 2019 – klei

De locatie voor de vierde NK van het seizoen is 3 november j.l. bekend gemaakt. ASV Gendringen krijgt de eer om de wedstrijd te organiseren waar in 2017 de uiteindelijke kampioenschappen beslist werden.

Lochem (ACC Laren) – 31 augustus 2019 – klei

ACC Laren keert in 2019 terug op de agenda van het NK Autocross met de wedstrijd in Lochem. Die stond in 2016 nog op de agenda maar werd toen afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. Drie jaar later komt het NK terug naar de Achterhoek waar de voorlaatste ronde van het kampioenschap afgewerkt wordt op de rivierklei langs het Twentekanaal.

Albergen – 14 september 2019 – zand

Na een geslaagd debuut in 2016 staat Albergen in 2019 weer op de kalender van het NK Autocross. De vereniging debuteerde destijds met de eerste wedstrijd van het seizoen en die verliep vlot. Onder andere Eric van der Valk (Toerwagenklasse) wist daar de overwinning te pakken, net als Marco Raben in de keverklasse en Martijn Constable in de Divisie V.

 

Reservedata 2019

Naast de wedstrijddata heeft de SONAK net als afgelopen seizoen weer drie reservedatums vastgelegd. Deze datums waren in 2018 niet nodig, maar dat is in de praktijk ook wel eens anders geweest.

De eerste reservedatum staat voor het weekend van 20 en 21 juli. Hier kan een van de eerste drie wedstrijden eventueel verreden worden. De tweede reservedatum staat voor het weekend van 6 en 7 september. Twee weken na de laatste NK staat er nog een derde reserve: 28 september

Selectiewedstrijden

Onder het nieuwe systeem dat eerder gepresenteerd werd, is de kans relatief groot dat er in 2019 selectiewedstrijden plaats gaan vinden. De locaties worden op een later moment bekendgemaakt, maar de data zijn al wel duidelijk.

– 13-14 april
– 4-5 mei
– Reservedatum: 11 mei