NK Autocross 2021: Vijf locaties voor zes wedstrijden

Kort voor de feestdagen heeft ook de Stichting Organisatie Nederlands Autocross Kampioenschap (SONAK) de kalender voor het aankomende seizoen bekendgemaakt. De kalender bevat zoals gewoonlijk zes wedstrijden, maar opvallend is dat er maar vijf locaties aangewezen zijn. Zoals verwacht en eerder aangekondigd door de organisatie zijn de organisatie die op de kalender stonden voor 2020 als eerste benaderd voor een plek in het nieuwe jaar, maar toch zijn er daarvan een aantal afgehaakt. Dit heeft ook te maken met de zeer reële kans dat er een deel van het seizoen zonder publiek gereden moet worden.

Mede daarom zien we dan ook wel paar wijzigingen ten opzichte van de agenda van 2020. Het circus van begint op zaterdag 8 mei nog wel in het Achterhoekse Keijenborg. Maar waar we afgelopen jaar dachten te kunnen genieten van een voor NK-begrippen lange kleibaan van Pieterzijl, gaat de tweede wedstrijd in het Friese Gersloot plaatsvinden. Op 19 juni zal dit de enige wedstrijd zijn in regio noord, want ook de plannen van een NK in Ferwoude zijn komen te vervallen. Dit geldt ook voor een wedstrijd in regio zuid, want Kessel zien we dit jaar niet meer terug op de agenda.

Debuut van een NK-marathon

Voor het eerst in de geschiedenis van het NK Autocross wordt er twee wedstrijden verreden in één weekend, het weekend van 10 en 11 juli. Hier worden dan in het weekend zes manches met twee keer een dagfinale worden verreden. Er is bewust voor gekozen aldus de SONAK om dit midden in het seizoen te doen om indien nodig het een en ander goed te kunnen maken later in het seizoen. De LAT’77 zal voor een grote uitdaging komen te staan dit jaar om samen met de EK-werkgroep naast dit weekend ook nog een Autocross Masters (07-08 augustus) en een wedstrijd voor het Europees kampioenschap twee weken na dit NK op 31 juli en 1 augustus.

Net als in 2019 is Gendringen ook in 2021 het decor van een NK wedstrijd. De club had de smaak goed te pakken want ze waren in 2020 al één van de acht aanvragers van een NK en hadden hem toen niet toegewezen gekregen en voor komend seizoen wel. Op zaterdag 14 augustus zou het zomaar kunnen dat we daar de eerste kampioenen bekend worden. Mocht dat niet gebeuren dat gebeurt dit alles in Rosmalen, want daar zou op 28 augustus de seizoensfinale van het kampioenschap plaats gaan vinden. Aan ACC De Geffen de taak om in het bekende Rosmalen een uitdagende baan neer te leggen zodat we een spectaculair einde krijgen van een hopelijk mooi seizoen.

Voor komend seizoen zijn er geen datums vastgelegd door de SONAK om wedstrijden in te kunnen halen: “Er is bewust gekozen om geen reservedatums vast te leggen en ook de laatste cross eind augustus te gaan rijden omdat we hopen dat we dan weer in een iets normalere wereld leven en de clubs dan de vrijheid hebben om met publiek nog wat clubcrossen te kunnen  organiseren”, liet de organisatie aan ons weten. Dus mocht er om wat voor reden dan ook een wedstrijd niet doorgaan, dan wordt deze in principe niet zomaar ingehaald en bestaat de kans dat het kampioenschap in 2021 een of meerdere wedstrijden minder telt.