NK Autocross – Albergen: Tal van verrassingen bij eerste NK-wedstrijd

De eerste ronde van het Eurol NK Autocross in het warme Albergen heeft in de acht klassen drie nieuwe NK-winnaars opgeleverd. Danny Messink won bij de junioren, Tijme Groot bij de juniorbuggy’s én Gilles De Pauw verrassend bij de kevers. Maar ook in de andere klassen waren meerdere verrassingen te vinden. Het verslag van de NK-dag in Albergen.

Juniorklasse: Messink wint, Van de Krol strandt in zicht van de haven

Danny Messink heeft zaterdag zijn eerste overwinning in het NK Autocross gepakt. De vierde van de juniorklasse in 2021 was de hele dag sterk, maar moest in de finale vanaf de vierde plek komen. Hij wist uiteindelijk de broertjes Van Vugt en Mike Thoer te verslaan en pakte zijn eerste NK-finale. Polesitter Thoer eindigde op de tweede plek terwijl Dave van Vugt derde werd voor Mike van Vugt en Sven Groothuis.

Lisanne van de Krol lag op podiumkoers, maar ging er in het zicht van de haven uit. Zij had schade rechtsvoor en kwam niet aan de finish.

Juniorbuggy’s: Groot boekt knappe zege voor Schuurman

Tijme Groot sloot het seizoen vorig jaar af met een podium in Rosmalen en is zaterdag op dezelfde voet doorgegaan in Albergen. De coureur begon ijzersterk aan de finale, maar die werd stilgelegd door een crash van Kevin Jonkman. Bij de volledige herstart ging Groot door met waar hij mee begonnen was. Vanaf de derde startplek pakte hij de overwinning in de finale voor Tim Schuurman. Schuurman had in de manches het beste gepresteerd en was tevreden met de door hem vergaarde bonuspunten. Tijs Kovac eindigde na drie manches op de derde plek, die positie bezette hij aan het eind van de dag ook op het podium. Regerend Nederlands kampioen Dani van Vugt plaatste zich als achtste voor de eindstrijd, maar viel uit.

Keverklasse: De Pauw wint bij debuut in kever

Gilles De Pauw heeft een ijzersterk debuut in de keverklasse van het NK Autocross bekroond met een zege in de finale. De Vlaming won eerder op de dag al twee manches en bezette daarmee pole-position. In die race pakte De Pauw de leiding na de kopstart van Peter Timmermans en die gaf hij niet meer af. De tweede plek was wel voor oud-kampioen Peter Timmermans. De routinier werd afgelopen week op het laatste moment nog toegevoegd aan de deelnemerslijst, hij start als equipe met Ed Goetschalckx. Timmermans werd tweede in de finale. De strijd om de derde plek ging tussen oud-kampioen Ivo Galekop en regerend kampioen Eelco Kruis. In de laatste meters besliste Kruis die strijd in zijn voordeel.

Vroeg op de dag was het al einde verhaal voor Rik Pasman. De coureur crashte in de eerste manche en kreeg daarna nog een klap van een collega te verwerken. Het team liet op social media weten dat de schade groot is en dat het seizoen mogelijk voorbij is. Niels Smal was nog zo’n coureur die het zaterdag moeilijk had. Met slechts 28 punten uit de manches, veroorzaakt door een nulscore in de derde manche, haalde de vice-kampioen van 2021 de finale niet.

Sprint 1600: Otto wint voor Kooremans

Ricardo Otto heeft de finale voor de Sprint 1600 gewonnen. De voormalig kampioen in de juniorbuggy wist Nick Kooremans te verslaan. De Fast & Speed-coureur werd tweede in zijn eerste NK-wedstrijd. Danny Lauf moest genoegen nemen met de derde plek. Yori Verhey kwam als vierde aan de finish, maar had een valse start gemaakt. Hij werd daardoor terug verwezen naar de dertiende plek. Mike Uenk schoof daardoor een plekje op in de eindstand. De uittredend kampioen van de juniorklasse kende een ijzersterk debuut in Albergen. Hij plaatste zich na de drie manches als vijfde voor de finale in Sprint 1600. Uenk sloot de finale als vierde af voor Richard Huisman en Vince Vervoort. Polesitter Gert Visser haalde de finale niet terwijl ook Sven Prinsen vanaf de tweede startplek niet verder kwam dan de achtste plek.

De eerste meters van Niels Massop (foto onder) in de Sprint 1600 werden geen succes. De debutant viel stil en werd vol aangereden door Lars Goossens.

Divisie V: Van Beek wint schitterende finale voor Van der Vegt

Kevin van Beek heeft zijn favorietenstatus voor een nieuwe Divisie V-titel zaterdag bevestigd, maar hij kreeg het niet cadeau. Falco van der Vegt zorgde ervoor dat Van Beek geen moment kon verslappen. De oud-kampioen won uiteindelijk voor Van der Vegt, die in de derde manche nog hard over de kop sloeg. De Renault moest met een shovel van de baan gehaald worden, maar dat weerhield het team er niet van de wagen weer op te lappen voor de finale. Vanaf de zevende startplek maakte hij een aardige opmars, maar de auto werd in de slotfase te warm waardoor hij Van Beek niet meer kon bedreigen.

De derde plek op het podium werd bezet door routinier Frans van der Vegt. Hij kwam in de finale vanaf de derde startrij helemaal naar voren en had een prachtig duel met Jochem Eelderink en Tom Keizer. Jacco van der Wal plaatste zich als derde voor de finale, maar kwam bij de start niet weg. De nummer drie van vorig seizoen scoorde daardoor niet in de finale.

Toerwagenklasse: Van den Heuvel levert bonuspunten in, maar wint wel

De finale in de toerwagenklasse was zaterdag een prooi voor Tom van den Heuvel. Na twee overwinningen in de eerste manches leek de Noord-Hollander op weg naar pole-position, maar dat was buiten een valse start in de derde manche gerekend. Van den Heuvel leverde daardoor nog enkele – in potentie – kostbare bonuspunten in. Hij begon wel vanaf de eerste rij aan de finale en overleefde ook de herstart die hij moest maken toen Jens van de Vossenberg over het dak ging. Op dat moment was Andre de Bruijn al uitgevallen.

Van den Heuvel pakte de draad gewoon weer op na de herstart en pakte de zege, zijn tweede in het NK Autocross. Seppe Aerts werd tweede nadat hij in het eerste deel van de finale aangevallen werd door Cyril Poen en later achternagezeten werd door Mariska Verhees. Poen verloor snelheid, Verhees probeerde het wel maar de regerend kampioen bij de Toerwagens moest genoegen nemen met de derde plek.

Sprint 2000: Klaassen wint drie manches én finale

De coureurs in de Sprintklasse 2000 waren vóór de Toerwagens aan de beurt, maar door een rode vlag in de openingsfase van de finale ging de wedstrijdleiding over op een complete herstart. Die rode vlag werd overigens veroorzaakt door Roy Vervoort. De pole-position was voor Mervin Klaassen, die drie manches won en met de maximale score naar de finale ging. In de finale had hij een mooie strijd met Marc Jacobs, maar de JvdC-coureur haalde de overwinning over de streep.

De regerend kampioen Jacobs werd tweede voor de opvallende André Hofman, die sterk voor de dag kwam. De vierde plek was voor Vincent De Boel, een nieuweling in het NK Autocross. Arnold van der Veen lag op de vijfde plek, maar kreeg in de slotfase Moos Kroon en Bastiaan Hoogeboom nog om de oren. Hoogeboom werd vijfde voor Kroon en Van der Veen.

Superklasse: Veldhuizen weer succesvol in eerste NK-ronde

Max van Grieken stond er goed voor de start, maar de buggy van de Amsterdammer trok helemaal naar links na het doven van de lichten. Ricardo Otto kwam helemaal niet van zijn plek door een kapotte brandstofpomp en kon zo niet voor de dubbel gaan. De rode vlag werd veroorzaakt door Dennis Kuijpers, ook Frank Oomen en Gijs Kovac vielen uit. Bij de herstart ging Jordi Veldhuizen aan de leiding voor Johan de Jong, Frank de Bruijn en René van der Coelen. Veldhuizen hield het uiteindelijk vol en pakte de overwinning, net zoals vorig jaar in de eerste ronde van het kampioenschap. De Jong werd tweede voor De Bruijn

Vanaf zondagochtend kun je 24 uur lang stemmen op de Coureur van de Dag – NK Albergen 2022, een actie die DeCrozz.nl doet in samenwerking met ChassisParts.com en de SONAK. De post voor het stemmen komt zondag eveneens online, hier kun je meer informatie vinden.