NK Bunnik: Kruis pakt verdiende zege, Galekop kampioen na zinderende eindstrijd

Eelco Kruis heeft zijn pechseizoen in Bunnik rechtgezet met een welverdiende zege. De Friese coureur bleef in een spannende finale de beide titelkandidaten voor. Ivo Galekop en Jan Paul Klaster streden tot en met de laatste bocht om de titel, uiteindelijk stelde de kampioen van 2017 zijn bordje #401 nog een jaar veilig door voor Klaster te eindigen.

Er stonden precies twintig coureurs aan het vertrek voor de laatste wedstrijd van het seizoen in Bunnik. Daaronder drie titelkandidaten: Ivo Galekop, Jan Paul Klaster en Pedro Cokelaere. Zowel Klaster als Cokelaere hadden in 2018 al twee overwinningen achter hun naam staan, Galekop wist met zijn nieuwe wagen nog niet te winnen maar eindigde het hele seizoen wel in de top-vijf en daarmee verwierf hij zich weer een uitstekende uitgangspositie voor de finale op de 575 meter lange kleibaan van Bunnik.

Galekop was samen met Rik Pasman de snelste in de manches, beide heren verzamelden vijftig punten gedurende de dag. Pasman versloeg Galekop in de eerste manche waardoor hij de pole-position pakte. Eelco Kruis sloot als derde aan voor Klaster en Cokelaere. Zo stonden de drie titelkandidaten in de finale op de eerste rij. Over de gehele breedte was het weer een sterke finale met Jeroen Heinhuis, Marco Raben, Niels Smal, Jasper Pouw en Peter Theunissen op de tweede rij. Sander de Haan pakte de overwinning in de eerste manche maar had daarna moeite om goede resultaten te pakken, het resulteerde in een elfde plaats naast veteraan Arjan Stokkink, Vincent Schouwenberg, Corald van Mourik en Ricardo Niele.

Na de manches was het duidelijk dat Cokelaere sterk van Galekop en Klaster afhankelijk zou zijn wilde hij de titel nog pakken. Vanuit de start waren het juist die twee die als eerste de eerste bocht in doken, maar Kruis handig de binnenkant hield en zo de leiding in de wedstrijd pakte. Galekop sloot aan als tweede voor Klaster die iets voorzichtiger reed. Cokelaere kwam langs de buitenkant om de derde plaats over te nemen terwijl Klaster ook direct onder vuur kwam te liggen van Raben.

Galekop had ondertussen de aansluiting gevonden bij Kruis en probeerde aan te vallen, maar de Fries verdedigde slim. Klaster had Cokelaere achter zich gelaten waardoor hij terugviel in de schoot van Pasman en Raben. De Vlaming verspeelde direct twee posities en zo was zijn kans op de titel definitief verkeken.

Rond het halverwegepunt in de finale had Klaster zijn ritme gevonden en kon hij Galekop langzaam maar zeker inrekenen. Kruis bleef onverstoorbaar aan de leiding rijden terwijl de coureur uit oldemarkt zichtbaar meer snelheid had dan Galekop, maar de aansluiting was er niet meteen. Met nog drie ronden te gaan deelde Klaster de eerste speldenprik uit bij Galekop, aan de binnenkant bij Bocht 1. Galekop had meer snelheid bij het uitkomen van de bocht en bleef ervoor met twee ronden te gaan. Nog geen halve baan later schoot Galekop zijn rempunt een klein beetje voorbij en weer zag Klaster een gaatje. Aan de binnenkant op het lange rechte stuk had Klaster de betere lijn, maar hij probeerde ook later te remmen waardoor Galekop opnieuw langszij kwam op de tweede plaats.

Bij het ingaan van de laatste ronde zaten de beide kemphanen op de achterkant van Kruis die stoïcijns zijn tempo bleef rijden. Galekop had deze keer bij het opkomen van het rechte stuk de binnenkant en verdedigde die slim bij het ingaan van de laatste bocht. Klaster kreeg geen kans om nog binnendoor te komen en zo had Galekop de eindstreep in zich. Kruis pakte de overwinning nadat hij van start tot finish aan de leiding lag, Galekop werd tweede die daarmee zijn tweede Nederlandse titel pakte. Klaster werd derde voor Pasman en Raben terwijl Cokelaere genoegen moest nemen met de zesde plaats.

Oliehandel.nl-coureur Pouw boekte op de zevende plaats zijn beste resultaat van het seizoen voor Smal en Heinhuis. Schouwenberg sloot voor de derde keer dit seizoen een finale in de top-tien af.

Uitslag finale:

  1. Eelco Kruis
  2. Ivo Galekop +0.667
  3. Jan Paul Klaster +1.114
  4. Rik Pasman +1.543
  5. Marco Raben +1.772
Bestel nu: NK Autocross Jaarboek 2018