NK Bunnik: Middelveld kampioen, Prinsen domineert slotwedstrijd

Dirk-Jan Middelveld wist al na enkele ronden in de negen ronden durende finale tijdens de slotwedstrijd in Bunnik dat hij het Nederlands kampioenschap in de Sprintklasse 1600 binnen had. De coureur uit Alteveer reed de finale beheerst uit en neemt de #301 over van Rens van der Haas. Sven Prinsen domineerde de finale op zijn manier en kondigde een sabbatical aan.

34 coureurs kwamen opdagen in Bunnik voor de zesde en laatste wedstrijd van het Eurol/Veka NK Autocross 2018. Het betekende dat de rijders in deze klasse opnieuw een plek konden bemachtigen voor een kleine finale waarvan de eerste drie zich voegden bij de coureurs in de grote finale. Voorafgaand waren er drie titelkandidaten waarvan Dirk-Jan Middelveld de beste papieren had. Rob van Mierlo en Danny Lauf waren de andere rijders die nog aanspraak maakten op de titel, maar waren dan wel afhankelijk van Middelveld die dit seizoen nog niet veel steken had laten vallen.

De eerste van de drie titelkandidaten zou al na de kleine finale afvallen. Lauf had na drie manches een negentiende plek in het tussenklassement en kwam in de kleine finale niet bij de eerste drie. Daarmee viel de Limburger af voor de titel en miste hij voor het eerst in zijn twee seizoenen in het NK Autocross de grote finale. Ook Richard Huisman, de tweede van Holterhoek, ontbrak in Bunnik in de finale. Hij reed de hele dag rond met een flink afwijkend geluid uit zijn krachtbron en het team kreeg dit niet opgelost. Gerd Robben, Wesley Welgraven en Jari Kroon waren net als Huisman klaar na de kleine finale. Deze coureurs waren gedurende 2018 vaste klanten in de finale maar liepen een top-tien klassering in het kampioenschap mis door het missen van de finale in Bunnik.

Jimmy Hop kende tot nog toe een tegenvallend seizoen, maar liet zich goed zien in Bunnik. Hij plaatste zich op pole-position voor Patrick Boessenkool en Sven Prinsen, twee coureurs met automotoren achterin de wagen. Daardoor lijkt het toch nog niet zo slecht gesteld met de verhoudingen ten opzichte van de lichtere motorfiets-bolides. F&S-rijder Michel Schoenmakers eindgide vierde na de manches voor klassementsleider Middelveld. Hij hoefde in de finale maar bij de eerste vijf te eindigen, wilde hij zich verzekeren van de titel. Rob van Mierlo, de enige overgebleven concurrent, plaatste zich als negende voor de finale naast Rens van der Haas, Erik Pijnenburg Jr., Rene Hofstra, en Gert Visser. Mark van Lierop en Maarten de Weerd kregen op de derde rij gezelschap van Mariska Verhees, Sjaak Spies en Tim Maas die zich via de kleine finale plaatsten.

In de run naar de eerste bocht had Schoenmakers de beste start, hij dook als eerste de eerste bocht in maar zag aan de binnenkant Prinsen en Boessenkool. Die laatste raakte Prinsen waardoor zijn wagen in onbalans raakte en hij spinde. Datzelfde gebeurde bij Van Mierlo die direct in aanraking kwam met Hop die vanaf pole een dramatische start maakte. Het tempo bij Van Mierlo was direct daarna verdwenen en de coureur zette zijn wagen enkele ronden later aan de kant. Pijnenburg, Visser en Van der Haas kwamen knap door de chaos en zetten zich achter Prinsen en Schoenmakers op de plaatsen drie, vier en vijf.

De aanval op de eerste positie van Schoenmakers kwam al in de volgende scherpe bocht naar links waar Prinsen aan de binnenkant zat en betere tractie had het rechte stuk op. Schoenmakers pakte de tweede plaats voor PML-rijders Van der Haas en Visser. Ondertussen zag Middelveld dat Van Mierlo langzaam over de baan reed, hij kon het gedrang laten varen in de wetenschap dat hij met het halen van de finish de titel op zak had.

Zie ook:

Visser was inmiddels ver teruggevallen en ook Van der Haas had problemen waardoor zij ver terugvielen en Pijnenburg Jr. ineens op de derde plaats lag. Het gat daarachter was groot naar Middelveld en Maas. Ook Spies kwam sterk opzetten met in zijn kielzog Van der Haas en Hofstra. Middelveld wist Maas van zich af te houden die in het duel nog een plek extra verloor, Spies zette zijn wagen brutaal aan de binnenkant bij Middelveld en pakte de vierde plaats. Het kwam zelfs nog even tot een touché waardoor Middelveld verder naar buiten gedreven werd.

Prinsen legde een moordend tempo aan de dag waarmee hij steeds meer afstand nam van Schoenmakers en Pijnenburg. De drie kwamen in de tweede helft van de finale niet dichter tot elkaar en aan een aanval hoefden de heren helemaal niet te denken. Prinsen consolideerde in zijn mooie vloeiende stijl en pakte de overwinning voor Schoenmakers en Pijnenburg, de beide Brabanders haalden hun beste resultaat uit hun NK-carrière in de Sprint 1600.

Spies eindigde knap vierde voor Middelveld, de nieuwe Nederlands kampioen. Tim Maas werd zesde, zijn beste resultaat van het seizoen, voor Visser, Hofstra en Verhees. In de achterhoede streden Van der Haas en De Weerd om P10, de uittredend Nederlands kampioen sloot zijn race op die positie af.

Uitslag finale:

  1. Sven Prinsen
  2. Michel Schoenmakers +1.903
  3. Erik Pijnenburg Jr. +3.555
  4. Sjaak Spies +5.687
  5. Dirk-Jan Middelveld +8.253
De Kopstart – Aflevering 1 – NK Bunnik met Dinant Veneman