NK Bunnik: Van Leeuwen pakt zesde titel in ware thriller

We hebben dit seizoen al heel wat mooie finales voorgeschoteld gekregen, maar de finale in de toerwagenklasse tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen deed daar nog een schepje bovenop. Na een waanzinnig gevecht tussen Erwin Breederland en Ton van Leeuwen pakte de coureur uit Harmelen zijn zesde titel.

Voorafgaand aan de laatste wedstrijd in Bunnik waren er nog drie kandidaten op de titel. Ton van Leeuwen en Erwin Breederland hadden hetzelfde aantal punten terwijl Peter Breederland op enige afstand volgde. Na de manches zou duidelijk worden dat de oudste van de Breederland-broers geen aanspraak meer zou maken op de titel. Hij plaatste zich als zesde en viel daardoor buiten de boot wat betreft de bonuspunten.

Bert-Jan Hoepel viel buiten de boot voor de finale. De coureur had een kapotte versnellingsbak, bleef eenzaam staan op het startgrid in de tweede omloop en moest daardoor vroegtijdig stoppen. Ook Gerbert Paus geraakte niet ver, hij crashte zwaar in de derde manche en hoewel hij zijn wagen zelf zonder problemen kon verlaten was de Justy zwaar beschadigd en nam de coureur uit Overijssel met een zure bijsmaak afscheid van de toerwagenklasse. Op het moment dat Paus crashte ging het ook mis voor Bart Linders wiens auto vlamvatte en daarbij zwaar beschadigd raakte. André de Bruyn kende weinig geluk in zijn thuiswedstrijd en kwam niet tot een finaleplek. Voor Sjinkie Knegt gaat 2018 de boeken in als het jaar dat hij net niet de finale haalde. Opnieuw liep de coureur de finale op een punt mis, deze keer crashte hij zelfs nog in de tweede manche. De Subaru wordt er naar eigen zeggen van de shorttracker “niet knapper op”.

André Verweij was, ondanks de productieve testwedstrijd in Lochem, de verrassende polesitter voor de finale nadat hij 51 punten verzamelde, evenveel als Erwin Breederland. Van Leeuwen scoorde 48 punten en werd derde voor Marco Tuchter en Pascal Sangers die eveneens lieten zien behoorlijk sterk te zijn. Seppe Aerts, John Nouws, Gijs van Hees en John Verberk stonden op de tweede rij.

Vanuit de start waren het de beide voormalig Nederlands kampioenen, Tuchter en Verweij die de beste start maakten. Ook Van Hees ging als een raket van start, maar dreef in de eerste bocht iets te ver naar buiten waardoor hij op de zesde plaats terechtkwam. Van Leeuwen en Breederland hadden elkaar direct gevonden na de eerste bocht en streden om de tweede en derde plek. Ook Verweij zat erbij op de tweede plaats, maar hij moest continu oppassen voor Van Leeuwen en Breederland.

Direct barstte er een fascinerende strijd los tussen Van Leeuwen en Breederland. De zesvoudig kampioen deed er alles aan om Breederland in de Baleno achter zich te houden en probeerde dat vooral door de lijnen te rijden van de coureur uit Zuidland. Van Leeuwen liet direct zien dat er geen tijd was om zijn bekende vloeiende stijl te tonen. Verweij bemoeide zich met het duel, maar kreeg nooit echt de kans om er echt voorbij te komen en weg te rijden. Van Hees had zich inmiddels langs Peter Breederland gewerkt die op zijn beurt in strijd was met Sangers.

Tuchter ging ondertussen nog altijd aan de leiding, maar alle ogen waren gericht op het duel tussen de beide titelkandidaten. De ronden verstreken waarbij de twee elkaar geen duimbreedte ruimte gaven. Ze hadden inmiddels Verweij wel achtergelaten die niet veel later nog verder terug zou vallen door een spin.

Datzelfde gebeurde Tucher die zijn leidende positie uit handen gaf door een onschuldig moment in de eerste bochtencombinatie. Van Leeuwen kreeg daardoor de leiding en Breederland wist dat hij de aanval in moest zetten. Met nog drie ronden te gaan stak Breederland voor de eerste keer voorbij aan Van Leeuwen in de eerste bocht. De Baleno-coureur kon zijn lijn daarna niet vasthouden waardoor Van Leeuwen direct terug kon komen aan de leiding. Via de buitenkant probeerde Breederland het opnieuw en weer met succes. Hij kwam langs de buitenkant maar Van Leeuwen bleef de binnenkant stevig verdedigen en hield de leidende positie opnieuw vast.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Van Leeuwen een kleine voorsprong maar kwamen de achterblijvers in het spel. Van Leeuwen zat even klem achter Maik Knoefmann waardoor Breederland naar binnen kon snijden en de leidende positie pakte. Contact met diezelfde Knoefmann leverde hem direct ook vertraging op waardoor Van Leeuwen weer langszij kon komen en de leiding onder luid gejuich definitief overnam. In de laatste 250 meter ging het niet meer mis voor Van Leeuwen die met gebalde vuist over de finish kwam in de wetenschap dat hij net zijn zesde NK-titel gewonnen had.

Achter Breederland werd Van Hees derde die eigenlijk op onzichtbare wijze voor de eerste keer een NK-podium haalde. Peter Breederland werd vierde voor Pascal Sangers die daarmee het beste seizoensresultaat van equipegenoot Govert Terberg evenaarde. Tuchter werd zesde voor Van Herwijnen, Verberk, Verweij en Knoefmann op P10.

Uitslag finale:

  1. Ton van Leeuwen
  2. Erwin Breederland +2.048
  3. Gijs van Hees +2.063
  4. Peter Breederland +3.421
  5. Pascal Sangers +8.976