NK Bunnik: Wagenaar wint, Heeres beslist titelstrijd na manches

Jacob Heeres heeft in Bunnik zijn derde Nederlands kampioenschap gewonnen. De Friese coureur pakte in de drie manches dusdanig veel punten dat hij het voor de finale al kon beslissen hij bespaarde zich daarmee naar eigen zeggen “veel stress”. Uittredend kampioen Chris Wagenaar sloot zijn seizoen af met een overwinning in de finale.

Er stonden precies dertig coureurs aan het vertrek in Bunnik voor de slotwedstrijd van het NK Autocross 2018. Voorafgaand aan de wedstrijden waren er nog drie titelkandidaten, maar het was ook duidelijk dat Jacob Heeres de beste papieren had en dat de manches beslissend zouden kunnen worden. En vanaf de eerste serie werd er dan ook op het scherpste van de snede gestreden. Chris Wagenaar en Mervin Klaassen waren in de eerste manche ingedeeld bij Heeres en eindigden beide voor de Fries die zelf vierde werd achter Huub Jansen. In de tweede manche gebeurde hetzelfde en deze keer was het Heeres die de overwinning pakte voor Wagenaar en Klaassen op de vierde plaats.

Daardoor werd de derde manche beslissend. Klaassen pakte de overwinning in de zesde serie voor Heeres op de derde plaats nadat zij in de serie daarvoor al hadden gezien dat Wagenaar maar een paar keer doorgekomen was. De coureur moest van achteruit komen en reed schade op een langzamere deelnemer toen hij in het gedrang kwam. De Noord-Hollander moest zijn wagen aan de kant zetten en wist op dat moment dat hij zijn titel kwijt was.

Bij terugkomst in het rennerskwartier werd het feestje gevierd door Heeres en zijn team die met vier bonuspunten de titel op zak hadden. Wagenaar en Klaassen mochten in de finale nog strijden om de tweede plek. Klaassen stond voor die finale op de eerste rij met Heeres, Jansen, Stefan Gerrits en Wagenaar. Leonard van de Ven werkte een goede dag af en stond op de tweede rij met Toon van Steenoven die de gehele dag goed presteerde, net als Danny Kolen. Marco Uenk en Bastiaan Hoogeboom sloten aan op de tweede rij. Ook Moos Kroon, Peter Molenaar, André Hofman, John Rotink en Pieter Poelstra mochten zich melden voor de finale.

De druk was van de ketel bij Heeres, hij kon vrij rijden, maar hij maakte alsnog een goede start. Er was echter niemand die een betere start maakte dan Jansen die als eerste door de eerste bocht kwam. Daarachter was het een gedrang en spinden diverse coureurs. Onder andere Gerrits verloor daar zijn goede uitgangspositie met Van Steenoven en Uenk. Wagenaar zette zich achter Jansen op de tweede plaats terwijl Klaassen aan de binnenkant bij Heeres direct de aanval inzette voor P3 in de wedstrijd.

Jansen voerde het tempo flink op en reed dezelfde lijnen als Wagenaar terwijl Klaassen poogde het gat te dichten door minder meters te rijden. De drie reden zich direct los van Heeres op P4 die ontspannen zijn ronden kon rijden, Wagenaar zette al in de derde ronde voor het eerst de aanval in bij Jansen en nam daarmee de leiding over. Klaassen probeerde direct te volgen, maar slaagde er niet in om Jansen snel te verschalken. Jansen verloor tempo in zijn wagen en zag kort na de inhaalactie van Klaassen ook dat Heeres het probeerde aan de binnenkant. Kroon en Hofman reden zich ondertussen ook naar voren en hadden een plek achter Heeres gevonden.

Hoe graag Klaassen ook nog aan had willen vallen, het gat naar Wagenaar was in de laatste ronden te groot. Wagenaar sloot zodoende zijn seizoen winnend af voor Klaassen en Heeres. Zo stonden de drie beste coureurs van het seizoen opnieuw op het podium. Kroon werd nog vierde toen Jansen in de laatste meters van de finale stilviel met technische problemen, Hofman eindigde op de vijfde plaats voor Molenaar die zo zijn beste resultaat van het seizoen haalde. Gerrits eindigde zevende voor Kolen, ook hij scoorde zijn beste resultaat van het seizoen, en Rotink op P9. Uenk maakte de top-tien compleet.

Uitslag finale:

  1. Chris Wagenaar
  2. Mervin Klaassen +1.280
  3. Jacob Heeres +3.057
  4. Moos Kroon +6.701
  5. André Hofman +8.149