Het Eurol/Veka NK Autocross kent in 2018 een mooi aantal debutanten. Vooral in de Divisie V is de aanwas van nieuwe coureurs groot en zij mochten in Keijenborg hun kunsten al eens vertonen tijdens de selectiewedstrijden. DeCrozz.nl zocht debutanten Jelle Klaassen, Vince van Wanrooij en Bram Kemna op om eens kennis te maken.

Met Jelle Klaassen heeft de Divisie V er dit jaar een geduchte concurrent bij. Klaassen staat na de selectiewedstrijd in Keijenborg zevende en werd in de afgelopen drie jaar tweemaal RAMO-kampioen in de opstapklasse. “Vandaar wilde ik graag naar de Divisie V en de NK’s vond ik helemaal gaaf, dus waarom niet”, zei Klaassen die geen harde doelstelling heeft voor zijn debuutseizoen. “Ik ga er blanco in. Ik heb geen idee hoe de verhouding van het niveau is en ik wist ook niet helemaal wat ik tijdens de selectiewedstrijden kon verwachten. Toch hoop ik dit jaar wel een finale te kunnen halen.” Met wedstrijden in het zand van Haarle, Noardburgum en Halle komt in ieder geval wel aan zijn trekken: “Ik ben persoonlijk meer een zandrijder, dat ligt mij goed en vind ik het mooiste. Het zoeken van de goede harde lijnen en de juiste sporen gaan mij beter af dan op de klei.”

Vince van Wanrooij (23) en broer Danny van Wanrooij (25) kwamen altijd uit tijdens wedstrijden van ACC Geffen en vonden het na lang wikken en wegen weleens tijd worden voor een stapje hogerop. “Wij wilden al langer NK’s rijden, maar dat was lastig omdat m’n vader een eigen zaak heeft en daar op zaterdag veel tijd aan moet besteden”, begint Vince. “Na lang ‘zeuren’ hebben we het nu voor elkaar om dit jaar in het Nederlands kampioenschap te rijden.” Van Wanrooij merkte in de selectiewedstrijden al een verschil ten opzichte van de clubwedstrijden. “Het is echt een stap hoger, alles is professioneler en er komt technisch gezien veel meer bij kijken. Qua banden en gewicht van de auto proberen we het maximale eruit te halen.” De equipe Van Wanrooij hoopt met betrouwbaarheid verder te komen, de snelheid zat er tijdens de wedstrijd in Keijenborg alvast goed in met een mancheoverwinning en een voorlopige vijfde plaats in het selectieklassement: “We willen natuurlijk het liefst in de top-tien van het NK rijden, maar hopen vooral dat onze wagen heel blijft. We besteden veel tijd aan het checken van alles en hopen dat dat onze kracht wordt.”Bram Kemna is nog zo’n kampioen uit het oosten van het land. De 23-jarige coureur werd in 2016 kampioen in de regioklasse van de RAMO en Twente Cup om vervolgens de overstap te maken naar de Divisie V van datzelfde kampioenschap. Na een tegenvallende start kreeg Kemna de smaak te pakken en sleepte hij nog een derde plaats uit het vuur. Met enkele aanpassingen hoopt de man uit Albergen mee te kunnen doen in het Nederlands kampioenschap. “De snelheid zit erin, we hebben de vering aangepast en nu willen we het in het NK proberen”, verklaarde hij. Met een voorlopige tweede plaats na de eerste selectiewedstrijd is deelname aan het NK zo goed als zeker. “Alles is gaaf, de banen zijn mooi en ik heb er heel veel zin in. Ik denk dat we onze handen er wel aan vol gaan krijgen in het NK. Zoals ik het nu zie gaan we dat ticket voor de NK’s wel krijgen, maar ik verwacht niet dat ik direct vooraan kan rijden. Het is echt een niveau hoger dan wat we gewend zijn. Het rijden is ook anders, het is veel drukker.” Kemna ziet 2018 vooral als leerjaar: “Er komen dagen dat alles klopt, maar er zullen ook vast momenten komen dat we het niet helemaal goed krijgen met bijvoorbeeld de bandenkeuze of vering. Uiteindelijk willen we proberen om finales te halen, dan zien we wel verder wat er te halen valt.”

Interviews door Joris Kammenga

Lees ook: